PAKLENI PLAN ŠIPTARA Traže povlačenje KFOR-a iz manastira Dečani da bi počinili veliko zlo
Foto: Printscreen

Manastir Visoki Dečani bezbroj puta je bio do sada na udaru albanskih ekstremista, pa i same vlasti u Prištini, a samo unazad godinu dana četiri puta je bio izložen oružanim napadima.

Dečani ne smeju da ostanu bez zaštite

Drecun koji je i predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije uveren je da bi, da nije do sada bilo zaštite Kfora, Visoki Dečani prošli kao i ostali pravoslavni manastiri koje su Albanci uništili na Kosovu i Metohiji, a koji do danas nisu obnovljeni.

„Dobro je poznato da bez tog obezbeđenja manastir ne bi mogao da opstane,“ kaže Drecun.

Albanci su, ističe on, koristili svaku situaciju da ugroze sveštenstvo manastira i vernika, kako bi sveštenstvo naterali da odu, a vernike sprečili da dolaze

„Jednostavno, hoće da prisvoje Visoke Dečane kao svoj manastir koji su gradili navodno albanski vlastelini, i to je njihova dobro poznata politika negiranja bilo kakve ukorenjenosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. To je i pokušaj da sve ono to je naša kulturna i verska baština preotme i da se proglasi nekakvom bezličnom albanskom baštinom,“ dodaje Drecun.

Nova manipulacija Prištine

Naš sagovornik misli da je ovo pokušaj Prištine da skrene pažnju sa ključne stvari, a to je vraćanje zemlje Visokim Dečanima.

„I to se dešava nakon odluke njihovog takozvanog Ustavnog suda da se to zemljište vrati. I umesto da se privremene institucije samouprave u Prištini bave time i realizuju tu odluku i vrate zemlju, prestanu sa provokacijama i planovima da se oko Manastira izvode nekakvi radovi koji samo treba da podstaknu i povećaju pritisak na sveštenstvo Visokih Dečana, oni se odlučuju za priču o tome da Kfor treba da napusti obezbeđenje manastira,“ zaključuje on.

Manastir Visoki Dečani saopštio je da ovu svetinju SPC na Kosovu čuvaju vojnici Kfora zbog sve učestalijih napada albanskih ekstremista kao i zbog zaštite nealbanskog stanovništva. U saopštenju iz Dečana ističe se da su doživeli četiri oružana napada kosovskih albanskih ekstremista, grafite ISIS-a na zidovima manastira, hapšenje naoružane grupe Albanaca 2016. na kapiji ove srpske svetinje, nepoštovanje zakona i sudske presude kosovske vlade...

Sveštenstvo i vernici u Dečanima ugroženi

U saopštenju piše i da je prisustvo Kfora potrebno zbog političke, pravne i bezbednosne nestabilnosti za nealbanske građane Kosova jer se Vlada Kosova ponaša prema ovoj teritoriji kao zemlji etničkih Albanaca, dok je Manastir Dečani izložen čestom negiranju identiteta, zakonskih prava i govora mržnje u medijima.

Dalje se navodi i da „sve dok naš život na Kosovu ne bude ugrožen (kao što su priznali Unesko, „EvropaNostra“ i drugi izveštaji međunarodnih organizacija) potrebna nam je zaštita i institucionalna i sigurnosna od strane KFOR-a".

Iz Kfora se još nisu oglasili povodom primedbe iz Prištine da treba da napuste obezbeđenje Manastira.

Komentari (0)

Loading