SRBI SE NISU VRAĆALI ŽIVI Protiv Tačija svedoče oteti Albanci
EPA/VALDRIN XHEMAJ

"Mi znamo da je Ramuš Haradinaj oslobođen zato što je sve svedoke pobio. Zvanično je 12 svedoka nestalo i eliminisano", kaže Zoran Anđelković.

Dominantan broj svedoka su Albanci, optužbe protiv Tačija i Haradinaja nastale se u od optužba porodica stradalih Albanaca, koji su eliminisani jer nisu sarađivali dovoljno sa OVK, ili nisu dovoljno pomagali ili su optuženi kao prosrpski orjentisani istakao je Anđelković.

Advokat Lukić je naveo da se u Hagu nikome ne žuri.

Razgovarali smo o Kosovu i Metohiji - Alo.rs

"Stvara se međunarodno krivično pravo, procedura je apsolutno engleska i to podrazumeva dugotrajne pripreme. Taj sud je dosta spor, dobili smo i mi sada da nam istragu vodi tužilac. Ukinut nam je istražni sudija, naravno da stranka u postupku ne može biti objektivna. To je naopak pristup da jedna strana usmerava postupak",  ističe advokat Lukić i dodaje da su dokazi iz Srbije predmet njihovog interesovanja.

"Treba znati da se nijedan oteti Srbin živ nije vratio iz zarobljeništva. Nema Srba iz zatočeništva koji su svedoci, možda poneki Albanac kome je porodica bila moćna ili neki Srbin kome je kuća zapaljena",  kaže Lukić.

Suština je to što su Albanci svedoci, dodao je Anđelković.

"Porodice koje su moćne su glavni svedoci tužioca za ovaj proces. Svaki Albanac koji je na bilo koji način stao na put vojsci OVK bio je žrtva. Zaboravili smo da je bilo i da se podrži ekonomski razvoj Kosova i Metohije, da se razvija pruga, gradi auto-put, Otvoreni Balkan... Sve je išlo ka ukupnom boljitku odnosa Srba i Albanaca. Hašim Tači je bar o tome hteo da priča i bio je za kompromis, a ovaj (Aljbin Kurti) kad priča, priča o 1878. godini, on doprinosi nestabilnosti na celom Balkanu", istakao je Anđelković.

Komentari (1)

Loading
Peta

24.07.2022 16:13

BORIS TADIC POBEGAO U RUMUNIJU ZA VREME PROGONA SRBA SA KOSOVA.