MINISTARSTVO KULTURE SAOPŠTILO Na delu još jedna obmana, cilj stvaranje lažnog "kosovskog nasleđa" (FOTO)
Ministarstvo kulture i informisanja

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, na delu je još jedan primer lažne brige o kulturnom nasleđu da bi se ono prisvojilo i falsifikovanjem utopilo u izmišljeno nasleđe nepostojeće države.

"Metod je poznat od ranije, reč je o obmanjivanju međunarodnih organizacija u pokušaju stvaranja utiska o postojanju neke nove vrste "kosovskog“ nasleđa. Šta više, ovde je istovremeno reč i o skretanju pažnje sa stvarnog ugrožavanja srpskog stanovništva na Кosovu i Metohiji. Po pravilu, Priština pokazuje navodnu zabrinutost za kulturno nasleđe upravo u trenucima kada stvara klimu straha i nestabilnosti različitim jednostranim i nasilnim potezima Prištine i uskraćuje prava Srba", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva napominju da je ovaj pokušaj manipulacije posebno očigledan kada se ima u vidu duga istorija skrnavljenja, uništavanja, ugrožavanja i pokušaja preotimanja srpskog kulturnog nasleđa na Кosovu.

Podsećaju da je samo u prethodne dve decenije na prostoru Кosova i Metohije uništeno je i oštećeno više od 136 crkava i manastira, više od pet hiljada nadgrobnih spomenika, a  uništeno je, ili ukradeno 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta.

"Ovo svedoči o dubokom nepoštovanju, vandalskom i anticivilizacijskom odnosu prema kulturnom nasleđu uopšte i celokupnoj baštini čovečanstva i istovremeno govori o brutalnosti zloupotrebe pitanja kulturnog nasleđa u dnevno-političke svrhe", kažu iz Ministarstva uz apel međunarodnim organizacija da rad nastave u skladu sa međunarodnim pravom.

"Ponavljamo apel svim međunarodnim organizacijama, koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa, da ne nasedaju na ovakve predstave, već da svoj rad nastave u skladu sa međunarodnim pravom, stručnim kriterijumima i činjenicama. Ministarstvo kulture i informisanja će nastaviti da posvećeno štiti kulturno nasleđe od svih nasrtaja i pokušaja zloupotrebe i neće dozvoliti da ovakvi pokušaji ostanu bez odgovora", navedeno je u saopštenju.

Prethodno je kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta zatražilo od relevantnih međunarodnih institucija da instrument iz sedmog milenijuma pre nove ere, koji se nalazi u Beogradu, bude vraćen na Kosovo.

Ministarstvo je na Tviteru napisalo da se 1.247 kosovskih artefakata nelegalno drži u Srbiji.

"1.247 kosovskih artefakata nelegalno drže u Srbiji. Okarina je muzički instrument napravljen od pečene gline. Pripada periodu ranog neolita (7-6. milenijum pre nove ere). Pronađeno u Runiku, Srbica, Kosovo. Pomozite nam. Unesko, Ikom, Savet Evrope, Evropska komisija,vratite OKARINU kući", objavilo je Ministarstvo kulture.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Ja

08.07.2022 13:59

MINISTARSTVO KULTURE SAOPŠTILO Na delu još jedna obmana, cilj stvaranje lažnog "kosovskog nasleđa" jesu lazi velike i ogromne kosovo je vekovna zemlja srbije i jeste srpsko nasledje naravno da se vide lazi i sa lazima sto ne postoji nikakvo nasledje kosova sto nikada nije ni bilo odma da se to skloni jer se vide ogromne lazi nemozese sa silom i lazima otimati tudje sto jeste srpsko i kulturno nasledje vekovima nikakvog prava nemaju da stvaraju laznog nasledja kosova sto nije niti postoji to da se skloni !!!

Ja

08.07.2022 14:05

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije smatra da je zahtev kosovskog Ministarstva kulture da artefakt pronađen u Srbici bude vraćen na Kosovo još jedna u nizu licemernih provokacija, koja za cilj ima prisvajanje kulturnog nasleđa treba da se artefakt vraca srbiji jer tu i pripada jeste provokacija !!!

Ja

08.07.2022 14:14

Ponavljamo apel svim međunarodnim organizacijama, koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa, da ne nasedaju na ovakve predstave, već da svoj rad nastave u skladu sa međunarodnim pravom, stručnim kriterijumima i činjenicama. Ministarstvo kulture i informisanja će nastaviti da posvećeno štiti kulturno nasleđe od svih nasrtaja i pokušaja zloupotrebe i neće dozvoliti da ovakvi pokušaji ostanu bez odgovora", navedeno je u saopštenju. Jeste tako i trebaju sve medjunarodne zajednice da reaguju i rade u skladu sa medjunarodnom pravu !!!