ZAMENIK ŠEFA NATO: Jedini način za normalizaciju odnosa je dijalog
Ministarstvo za zajednice i povratak

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirče Džoana istakao je tokom posete Kosovu da je jedini način za normalizaciju odnosa sa Srbijom dijalog, prenosi Ljajmi.

On se na Kosovu sastao sa predsednikom Srpske liste i ministrom za zajednice i povratak Goranom Rakićem i privremenom kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

Džoana je istakao da NATO u potpunosti podržava proces normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, jer je, kako je rekao, dijalog Beograda i Prištine uz pomoć EU jedina platforma za pronalaženje rešenja koje poštuje prava svih zajednica i može da dovede do trajnog mira.

On je rekao da je NATO već decenijama posvećen miru i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

"Naša misija KFOR-a je najopipljivija demonstracija ove posvećenosti", rekao je on, napominjući da u skladu sa mandatom Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, KFOR obezbeđuje bezbedno okruženje i garantuje slobodu kretanja za dobrobit svih.

Prema njegovim rečima, Kfor nastavlja da sprovodi svoju misiju, radeći u bliskoj saradnji sa nizom aktera, pre svega sa Ujedinjenim nacijama, Misijom EU za vladavinu prava, bezbednosnim organizacijama na Kosovu i Oružanim snagama Srbije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading