PETAR PETKOVIĆ NEMA DILEMU: Poseta Svečlje i Mehaja nedvosmislena provokacija
Tanjug

Petković je u saopštenju istakao da je u pitanju ''samo još jedan prilog politike destabilizacije regiona'' premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

''Ljudi koji svakodnevno izmišljaju teze o Srbiji kao bezbednosnoj pretnji ne propuštaju priliku da aktivno rade na destabilizaciji i provociranju Srba na severu Kosova i Metohije, i zato očekujemo da međunarodni politički i bezbednosni činioci na terenu konačno stvari nazovu pravim imenom. Apsolutno je nedopustivo prisustvo tzv. vojske Kosova na severu koja je u pratnji njihovog ministra tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga'', naglasio je Petković.

Svečlja, Mehaj i njihova pratnja naoružana dugim cevima nema, kako dodaje, šta da traži ni na administrativnim prelazima niti na administrativnoj liniji sa centralnom Srbijom, jer Priština se, uz međunarodne garancije, na tu vrstu uzdržanosti obavezala.

Više puta je i NATO jasno rekao da KBS po sporazumu iz 2013. ne može na sever KiM, podsetio je Petković.

''Ne čudi što Priština ne poštuje sporazume i dogovore, ali zato očekujemo da predstavnici međunarodnih bezbednosnih snaga reaguju kako bi ovakve provokacije bile sprečene i obeshrabrene'', dodao je direktor Kancelarije za KiM.

''Zahtevamo da Kfor sankcioniše opasne i neodgovorne prištinske provokacije i demonstracije sile, jer upravo ovakvi incidenti u sebi nose zapaljiv potencijal i mogu da izazovu nekontrolisane i nesagledive posledice. Beograd i predsednik Vučić se sve vreme zalažu za mir i stabilnost regiona, ali nažalost takvo zalaganje ne postoji u Prištini'', poručio je Petar Petković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading