KOSOVO LOBIRA ZA JADRANSKO-JONSKU INICIJATIVU Očekuju podršku Hrvatske
Tanjug

Podršku za članstvo u EUSAIR Kosovo će tražiti od Hrvatske, koja sredinom 2023. godine predsedava incijativom.

O "lobiranju" Kosova za ulazak u EUSAIR pišu hrvatski mediji nakon održanog Foruma jadransko-jonske incijative u Tirani od 16. do 18. maja.

Inicijativom je ove godine predsedavala Albanija, te je delegacija Kosova, na osnovu dobrih veza sa Albancima, uspela da se izbori za sastanak sa predstavnicima Evropske komisije tokom održavanja foruma, iako Kosovo formalno na njemu nije učestvovalo.

Delegacija Kosova koja je boravila u Tirani bila je predvođena ministrom lokalne samouprave Eljbertom Krasnićijem, koji je za hrvatsku novinsku agenciju HINA potvrdio da je došlo do razgovora.

Jadransko-jonsku incijativu čini deset zemalja – Hrvatska, Slovenija, Italija, Grčka, BiH, Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija i San Marino, a prema već određenom redosledu, predsedavanje od ove, do maja sledeće godine preuzima Bosna i Hercegovina, a nakon toga na red dolazi Hrvatska.

EUSAIR je forum koji se održava svake godine u kome učestvuju sve zemlje članice Strategije EU za jadransko-jonsku regiju, inicijative koju je pokrenula Evropska komisija. Strategija je nastavak ranije uspostavljene inicijative za približavanje zemalja kandidata i potencijalnih kandidata Evropskoj uniji.

Da bi Kosovo ušlo u EUSAIR potreban je pristanak svih zemalja članica foruma.

Predstavnik delegacije Kosova Eljbert Krasnići je za HINU rekao da veruje da će dobiti podršku Hrvatske.

"Biće teško tokom predsedanja BiH, ali nakon toga je realan trenutak da postanemo članica", kaže Krasnići.

"Verujemo da će Hrvatska podržati aspiraciju Kosova. Nadamo da bismo tokom hrvatskog predsedanja mogli zvanično postati partner", kazao je on.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading