POSLEDICE NESAGLEDIVE Kosovo u problemu
Foto: EPA

 

Institucije ne navode da li imaju planove da Centralna banka Kosova deponuje takve rezerve.

"Centralna banka Kosova trenutno ne drži međunarodne rezerve zlata i drugih plemenitih metala," rekao je portparol CBK Kuštrim Ahmeti.

Profesori ekonomije ističu da cena zlata raste kad god je svetska ekonomska kriza i da u takvim situacijama rezerve služe za održavanje finansijske stabilnosti.

"Obično cena zlata raste u vremenima ekonomske krize ili političkih i vojnih tenzija, kao i u poslednjem slučaju sa ukrajinskom krizom. U vremenima zatišja i prevazilaženja ekonomske krize cena zlata počinje da pada, jer mnoge zemlje prodaju zlato ili smanjuju tražnju za kupovinom zlata", rekao je profesor ekonomije na Univerzitetu u Prištini Mejdi Bektaši.

Njegov kolega, takođe profesor ekonomije sa istog univerziteta Sejdi Redžepi podseća da je zlato u vremenima krize služilo kao novac.

"U kriznim situacijama obično dolazi do kolebanja na tržištu hartija od vrednosti i finansijskim tržištima, i naravno zlato u vreme krize je uvek roba koja je nekada služila kao novac", kaže Redžepi.

Redžepi ističe da Centralna banka Kosova nije imala nikakvih prepreka da kupi bilo koju količipnu zlata.

"Postoji odredba koja pokazuje da Centralna banka može da upravlja rezervama, ali ne određuje decidno kolike treba da budu te zlatne rezerve", rekao je Redžepi.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dragi

25.04.2022 10:28

Nema više da muzu Srbiju kod Amerikanaca izapada ništa nema džabe