Petar Petković zahvalio za podršku Kipra politici po pitanju KiM
Tanjug

U razgovoru s kiparskim ambasadorom, Petković je podsetio da je srpski narod na KiM izložen svakodnevnim napadima i pritiscima i da o tome najrečitije govori cifra od 169 napada na Srbe, njihovu imovinu, crkve i manastire, koji su se dogodili od početka prošle godine, saopštila je Kancelarija za KiM.

Nedavnom odlukom Prištine da zabrani sprovođenje referenduma, a odmah zatim i izbora Republike Srbije na teritoriji pokrajine, otišlo se korak dalje i na najgrublji mogući način poništena su osnovna građanska, politička i demokratska prava Srba na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je podsetio da je Beograd do sada pokazivao stalnu konstruktivnost u razgovorima sa Prištinom, jer je sproveo sve obaveze proistekle iz briselskog dijaloga, dok se sa druge strane, 19. aprila navršava punih devet godina kako Priština ne želi u delo da sprovede ključni sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština, što u velikoj meri umanjuje šanse za napredak u nastavku procesa normalizacije odnosa.

ALBANSKI POLITIČARI PLASIRAJU LAŽI Kurti neka čuva živce jer će Vučić još dugo braniti srpske nacionalne interese na KiM


Beograd ostaje dosledno opredeljen da sva otvorena pitanja rešava razgovorom, ali uz insistiranje na implementaciji svih do sada postignutih sporazuma, koji se odnose na pravosuđe, energetiku, nestala lica, poštovanje slobode kretanja i posete zvaničnika pokrajini i pre svega na formiranje ZSO. Samo tako bi dijalog mogao biti nastavljen u dobrom smeru, zaključio je Petković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading