ŠPANIJA OSTAJE PRI SVOM STAVU: Ne priznajemo jednostranu deklaraciju o nezavisnosti Kosova
Alo

Takav odgovor Kosovo onlajn dobio je na postavljena pitanja o stavovima Španije povodom težnji Kosova da postane član NATO po ubrzanoj proceduri, o sve češćim izjavama pojedinih evropskih i američkih zvaničnika u kojima se traži da Kosovo priznaju one članice EU koje ga ne priznaju, trenutnom nivou odnosa Prištine i Madrida...  

"Mi branimo potrebu da se pitanje teritorije Kosova* reši dijalogom Beograda i Prištine", naveli su iz Ministarstva spoljnih poslova Španije.

Kako su naglasili, zvezdica stavljena uz naziv Kosova je oznaka koja ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Podsetimo, kosovska ministraka spoljnih poslova Donika Gervala u više navrata poslednjih nedelja poručivala je da je vreme da Kosovo bude priznato od pet država EU koje to nisu učinile, kao i da pristupi NATO-u. Takođe, Vlada u Prištini je početkom marta osnovala Međuinstitucionalnu radnu grupu za integraciju u NATO, na čijem čelu je Gervala.

I iz drugih država evropske petorke koja ne priznaje Kosovo, inače, u prethodnom periodu je potvrđeno da se njihovi stavovi po tom pitanju ne menjaju. Tako je grčki premijer Kirjakos Micotakis prilikom posete Beogradu u februaru poručio da Atina ostaje na svojoj poziciji.

„Što se tiče Kosova i dijaloga, želim da budem jasan, stav moje domovine se ne menja. Želimo da vidimo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i zato podržavamo dijalog, kao i napore izaslanika EU Miroslava Lajčaka. Želimo da se postigne pravno obavezujući sporazum, koji bi bio u interesu obe strane“, rekao je Micotakis u Beogradu.

Izričit je bio i slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ koji je krajem februara izjavio da Vlada i parlament Slovačke imaju nepromenjeno mišljenje o nepriznavanju samostalnosti Kosova i da je to permanentan stav spoljne politike Slovačke nezavisno od sastava Vlade.

Da se ne menja ni pozicija Kipra, krajem prošle godine potvrdila je predsednica Predstavničkog doma te zemlje Anita Dimitriju koja je u Skupštini Srbije izjavila da Kipar nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading