OSMANI LOBIRA ZA KOSOVO U NATO Umišlja da se radi o državi koja se nešto pita a ne srpskoj pokrajini
EPA

Ona propagira da bi to, navodno, donelo mir, stabilnost i bezbednost celom regionu, prenosi Koha.

Osmani je u intervju za Al Džaziru rekla da će Rusija nastaviti sa pretnjama zemljama koje odaberu evroatlantski put.

Ona je u svoju priču umešala u BiH.

"Ambasador Rusije u BiH je pre nekoliko dana rekao da ako BiH uđe u NATO, čeka je nešto slično kao Ukrajinu. To je direktna pretnja ne samo za Bosnu, već i za sve zemlje u regionu ili šire koje namjeravaju da pristupe alijansi. Ali to ne bi trebalo da nas spreči da uđemo u NATO. NATO nije samo vojna mašina, već sistem zasnovan na vrednostima. Želimo da im se pridružimo zbog vrednosti koje predstavlja, ali i zbog bezbednosti koju bi to donelo regionu".

Ona je dodala da je članstvo Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije u NATO donelo veću bezbednost regionu.

"Pristupanje Kosova i BiH ovoj porodici bilo bi dobro za ceo region. Razumem da četiri zemlje članice NATO koje ne priznaju Kosovo možda oklevaju, ali to moraju da vide sa bezbednosne tačke gledišta. Ako to vide na ovaj način, razumeju zašto je važno da zemlje Zapadnog Balkana uđu u NATO", lobira dalje Osmani, obrazlažući svoje stavove na umišljenim pretpostavkama.

Osmani je dodala da Kosovo prethodno namerava da se pridruži programu NATO "Partnerstvo za mir".

"Ono što sada radimo je da otvorimo političke razgovore sa državama članicama NATO, da prvo uđemo u 'Partnerstvo za mir' i da nastavimo naredne korake. Program 'Partnerstvo za mir' uključuje i anti-NATO zemlje kao što su Belorusija i Srbija. Belorusija direktno pomaže Rusiji, dok Srbija nije uvela sankcije Rusiji. Obe države kažu da se nikada neće pridružiti NATO, a u ovom su programu 'Partnerstvo za mir'", rekla je Osmani, umišljajujći nadalje da je u pitanju država a ne srpska pokrajina.

Predsednica Kosova smatra da nema sličnosti između  Ruske invazije na Ukrajinu i NATO bombardovanja bivše Jugoslavije 1999. godine.

"Verujem da je istina jasna i da niko ne bi trebalo da bude žrtva ruske propagande. Ono što se desilo u bivšoj Jugoslaviji dogodilo se pred očima celog sveta. Bili su to hrabri novinari koji su dolazili na Kosovo, u Bosnu i Hrvatsku i pričali ljudima širom sveta šta se dešava. Dešavao se genocid, zločin protiv naroda i ratni zločini koji su činjeni pod upravom 'balkanskog koljača' Slobodana Miloševića i njegovog režima. Njegovi ministri sada vode Srbiju. Predsednik Srbije je bio Miloševićev ministar propagande. Oni su veoma dobri u propagandi i služe Rusiji u tome. Postoji sličnost u situaciji, jer su zločini Miloševića i Putina isti. I nema sličnosti kao što tvrde Lavrov i Putin. NATO je intervenisao na Kosovu da zaustavi genocid nad nezavisnim narodom Kosova. Rusija vodi ničim izazvan rat u Ukrajini protiv civila i nevinih ljudi", kazala je ona.

Kako dodaje, nada se da će svet naučiti da "nema mira sa autokratama i da one donose samo uništenje i bol", zaboravljajući najstrašnije zločine koje su Srbi od albanskih komšija decenijama doživljavali na Kosovu. 

"Moramo da obezbedimo da se sve države, velike i male, ujedine i obezbedimo da se Putinov režim sruši i zaustavi ono što Rusija radi", rekla je Osmani na kraju praveći paralele koje postoje samo u njenoj glavi.

 

  

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Ja

29.03.2022 10:16

Nemozese tudja zemlja u nato kosovo i metohija pripada srbiji i nesmese mesati tudje zemlje ni bosnu niti crnu goru mi zelimo mir sa svima i da se mir treba cuvati jer zivimo svi zajedno! ako to ne zelite za to srbija nije kriva i treba i ona da se brani to pravo ima !!!

Ja

29.03.2022 10:23

Crna gora bosna i makedonija trebaju cuvati mir ne da budu protiv mira nsta nato nije stabilnost tog regiona nego je suprotnom miru i tog regiona ne samo tog regiona nego ce biti i protiv mnogih zemalja sto nisu u nato te agresije biti protivnici i svsko ce biti protiv svakoga i mira necemo imati niti u buduce to se i sad moze videti

Krmačica

29.03.2022 10:27

Mala debela, tvoja zemlja je Albanija, i nikom ne smeta. A ovo o čemu pričaš je srpska pokrajina Kosovo. Videćemo kako će vas (šiptare) braniti NATAO, kad dođe Putin da vas nauči pameti.

Ja

29.03.2022 10:29

Nato nece biti resenje nego i mir i narod i zemlje udaljavaju se jednog i drugoga i nikada nece biti mira niti narodu niti zemljama ! svako ce biti protiv svakoga i to nije resenje nego se i narod i zemlje biti protiv jednog i drugoga to nam netreba mir se treba cuvati ne ponistiti !!!