AMERIČKI GENERAL ODUVAO LAŽNU DRŽAVU Barbero: Kosovo u ovom trenutku neće ući u NATO
Kosovo vojska FOTO: AP Visar Kryeziu

- Verujem da se NATO zasada neće širiti jer su trenutno glavni ciljevi zaustaviti rusku agresiju, obuzdati rat i ne eskalirati tenzije ili dati Putinu izgovor da proširi rat - kazao je Barbero.

Komentarišući tvrdnje pojedinih političara iz Prištine da bi Srbija mogla da napadne takozvano Kosovo, Barbero je rekao da smatra da se to neće dogoditi.

- NATO, EU i međunarodna zajednica će kazniti sve napade na Kosovo, a cena svake agresije bila bi previsoka - rekao je on.

AMERIČKI GENERAL ODUVAO LAŽNU DRŽAVU Barbero: Kosovo u ovom trenutku neće ući u NATO

Foto: Privatna arhiva

 

Od početka sukoba u Ukrajni pojedini prištinski političari počeli su sa lobiranjem da lažna država Kosovo što pre pristupi NATO savezu. Iako im je poznato da se to ne može dogoditi jer nekoliko članica te Alijanse ne priznaje takozvano Kosovo, Aljbin Kurti i njegovi najbliži saradnici gotovo svakodnevno insistiraju na ovoj temi.

Analitičarka iz Prištine Donika Emini kazala je za N1 da bi četiri članice NATO mogle da blokiraju lažnu državu Kosovo u ovom procesu.

- Dobro je imati političku volju za pridruženje NATO, ali to je proces u kojem prvo treba da budemo pozvani od NATO, a s druge strane četiri članice NATO ne priznaju Kosovo, a one bi mogle da blokiraju Kosovo u ovom procesu - istakla je ona, i dodala da je moratorijum predviđen Vašingtonskim sporazumom istekao u septembru i da su pozivi iz Prištine za NATO i EU došli kao reakcija na rat u Ukrajini.

- Ako Kosovo aplicira, a moratorijum je istekao, verujem da bi Vučić pokrenuo kampanju otpriznavanja. Nažalost, Kosovo tu ne može ništa osim da ponovo pokrene priznanja i jača bilateralne veze sa zemljama koje su do sada priznale Kosovo, da osiguramo da ne izgubimo još i njih. Ali to je rat u kojem obe strane gube - kazala je Emini. M. J.

Bećirović: Vučić faktor mira i stabilnosti

Direktor Instituta IFIMES iz Ljubljane Zijad Bećirović smatra da Srbija trenutno nije zainteresovana za služenje ruskim interesima i da je predsednik Aleksandar Vučić faktor mira i stabilnosti u regionu. On je za televiziju Hajat naveo da zbog toga „ne bi bilo dobro da dođe do promene vlasti na predstojećim predsedničkim izborima, a da činjenica da je Srbija ostavila otvoren vazdušni prostor sa Rusijom govori o balansiranju Beograda sa Istokom i Zapadom“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading