HOTI NEMILOSRDNO UDARIO NA KURTIJA Vlada Kosova nespremna!
Reporteri

 

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je da je vlada nespremna u ovom procesu i da ima nultu transparentnost u vezi sa dijalogom.

“Mislim da nam je tokom mandata ove vlade nedostajala jasnoća u pogledu pristupa dijalogu. Jasno mi je da dinamiku procesa dijaloga određuje ne samo kosovska strana već i naš međunarodni partner. Ono što se traži od Kosova je da se uvek pojavljuje za stolom za dijalog sa jasnim konceptom šta je dijalog. Verujem da je u poslednje dve-tri godine na Kosovu izgrađen konsenzus u vezi sa dijalogom da se dijalog vodi samo radi konačnog dogovora o međusobnom priznavanju i normalizaciji odnosa i spisku principa kojih se ovaj proces mora pridržavati“, rekao je Hoti.

HOTI NEMILOSRDNO UDARIO NA KURTIJA Vlada Kosova nespremna!

EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

 

Hoti kaže da u dijalogu nema rasprave o teritorijalnom integritetu ili ustavnom poretku, navodeći da je ovo bio prioritet tokom njegove vladavine.

“Nema razgovora o teritorijalnom integritetu ili ustavnom poretku zemlje, a ti principi u mom upravljanju takođe su imali podršku naših međunarodnih prijatelja. Tokom ove vlade, imam utisak da je proces dijaloga iskočio iz koloseka sa nekim idejama koje je predložila kosovska strana, a koje nisu pragmatične i ne dovode do konačnog sporazuma i o kojima se uopšte ne razgovara i ima nultu transparentnosti. Čak i u ovoj oblasti su potpuno nepripremljeni", rekao je Hoti.

Poslanik DPK Abeljard Tahiri kaže da je premijer Kurti uveo štetnu praksu i da nije bio transparentan u odnosu na skupštinu za sastanke koje je održao. On kaže da je uloga skupštine u dijalogu nula.

“Tražili smo da nas obavesti za svaki sastanak koji će se održati u Briselu. Čak su i ti izveštaji napravljeni na zahtev poslanika opozicije, a ne na njegovu inicijativu koja obavezuje rezoluciju. Stoga, uloga skupštine u dijalogu je nula“, rekao je Tahiri.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading