POLA MILIONA KOMADA ORUŽJA U RUKAMA TAKOZVANE OVK: Šiptarski teroristi i dalje naoružani do zuba!
EPA/STATON R. WINTER

Najčešće je reč o raznim vrstama pušaka, pištolja, zolja i bombi. Ovo oružje korišćeno je devedesetih godina tokom sukoba, ali i kasnije, posebno u martovskom pogromu srpskog naroda. Znatnu količinu naoružanja teroristička OVK tada je dobila od Albanije.

Jedan od retkih albanskih političara koji je priznao da je Tirana naoružavala teroriste OVK je nekadašnji premijer Albanije Salji Beriša. Dve decenije nakon dešavanja u srpskoj pokrajini, Beriša je priznao da su teroristi OVK od Albanije dobijali oružje i vojnike.

- Kada je pao komunizam u Albaniji, doneta je odluka da otvorimo vojna skladišta i da naoružanje pošaljemo na Kosovo. Oružje smo delili besplatno, ali je zabeleženo da je deo naoružanja prodat. Iz vojnih skladišta naoružavali smo OVK - kazao je tada Beriša.

POLA MILIONA KOMADA ORUŽJA U RUKAMA TAKOZVANE OVK: Šiptarski teroristi i dalje naoružani do zuba!

Foto: Shutterstock

 

On nije precizirao koliko komada oružja je podeljeno terorističkoj OVK. Prema nekim procenama, tada je iz vojnih magacina u okolini Tirane, Drača i Kukeša odneto 2,5 miliona pušaka, pištolja, zolja i bombi i da je sve to podeljeno teroristima OVK koje su predvodili Adem Jašari, Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji.

Mnogo oružja od tada je zaplenjeno, a velika količina dugih i kratkih cevi je preprodata kriminalnim grupama iz regiona. Postoje procene da je bar pola miliona pištolja, pušaka i bombi ostalo u ilegalnom posedu ekstremista, iako prištinsko takozvano ministarstvo unutrašnjih poslova pokušava da sakrije pravi broj.

Naime, iz Prištine je juče stigla informacija da na takozvanom Kosovu postoji više od dve stotine hiljada komada neregistrovanog oružja i da je to razlog velikog broja ubistava.

U poslednjih pet godina na KiM je zaplenjeno oko šest i po hiljada pištolja i pušaka i oko 150.000 komada municije i bombi. U više akcija prošle godine zaplenjeno je oko 1.300 pištolja i dugih cevi, a pronađeno je i oduzeto preko 42.000 komada različite municije.

Pre dve godine zaplenjeno je 1.000 pištolja i pušaka, a 2019. takozvana policija je oduzela 1.500 komada oružja. U više akcija koje je takozvana policija sprovela 2018. godine otkriveno je na desetine sanduka i metalnih buradi u kojima su teroristi krili hiljadu komada mitraljeza i pištolja. Ista količina naoružanja zalplenjena je i 2017. godine u selima oko Drenice, Prištine i Prizrena.

Uhapšen Albanac koji je pokušao
da preveze oružje na Kosovo

U okviru policijske akcije „Šošan“, na putu Šošan - Bajram Curi u Albaniji, uhapšen je Albanac S. D. (34) iz Tropoje, koji je pokušao da prokrijumčari oružje na takozvano Kosovo. Policija je kod njega pronašla pištolje modela „glok“, kalašnjikove i vreće sa municijom.

- Zaplenjeno oružje i municija poslati su na analizu kako bi se utvrdilo da li je korišćeno u nekim krivičnim delima - navela je policija.

Inače, velika količina ilegalnog oružja i dalje se iz Albanije švercuje na tzv. Kosovo.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading