PETKOVIĆ SA FRANCUSKIM AMBASADOROM O SITUACIJI NA KiM Priština nastavlja kampanju nasilja i represije nad srpskim narodom
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Petković je informisao francuskog ambasadora o poslednjim događanjima na Kosovu i Metohiji, u svetlu odluke privremenih institucija samouprave u Prištini da se u srpskim sredinama na KiM onemogući održavanje referenduma o promeni Ustava Srbije.

On je naveo da se radi o nastavku kampanje nasilja i represije nad srpskim narodom, koja traje već mesecima, ali i o otvorenom nastojanju da se potpuno ponište i ukinu najelementarnija politička i građanska prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Direktor Kancelarije za KiM izrazio je očekivanja da će međunarodna zajednica biti čvršća i da će blagovremeno izvrši snažniji pritisak na Prištinu, kako se sve ne bi svelo samo na reakciju saopštenja i retoričkih poruka, što očigledno za prištinske političke strukture nije bilo obavezujuće.

Petković je podsetio da je srpskom narodu, uz podršku OEBS-a, u prošlosti bilo omogućeno da glasa na izborima koje raspisuje Srbija i da se odluke Prištine po pitanju održavanja referenduma mogu smatrati najflagrantnijim aktom političkog i pravnog nasilja.

"Dodatno nespokojstvo unose izjave prištinskih političara da će Srbima na Kosovu i Metohiji i u budućnosti biti zabranjeno da glasaju na izborima koje raspisuje Republika Srbija, posebno na izborima 3. aprila, što, prema njihovom planu, u krajnjem ishodištu treba da obeshrabri srpski narod u borbi za opstanak i njegova prava u našoj južnoj pokrajini. Takav prištinski scenario ukidanja prava glasa za izbore u aprilu sigurno se neće dogoditi", naveo je Petković.

Sve ovo, dodao je, vodi ka ugrožavanju mira i nastavku opasne destabilizacije regiona, ali i poništavanju svih do sada uloženih napora da se dođe do uspostavljanja poverenja i normalizacije odnosa u našoj južnoj pokrajini.

Kaže, međutim, da uprkos tome Beograd i dalje smatra da se sva otvorena pitanja mogu rešavati jedino mirnim putem i na tome će nastaviti da insistira, iako je neispunjavanje preuzetih obaveza iz briselkih dogovora od strane Prištine, još jedna velika prepreka i izazov u procesu normalizacije odnosa.

Petković je izrazio uverenje da će posvećenost Francuske i Srbije regionalnoj stabilnosti i uspešan razvoj saradnje dve države, na osnovama tradicionalnog prijateljstva, biti nastavljen i u budućnosti.

Komentari (0)

Loading