KURTI IMA PODAO PLAN ZA 16. JANUAR Srbi očekivano na udaru
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

 

Drecun za TV Pink kaže da Kurti pokušava na sve načine da predstavi Kosovo kao državu i da natera i Beograd i srpski narod na Kosovu i Metohiji tretiraju tu njegovu tvorevinu kao državu.


Naglašava da kancelarija za vezu nije diplomatsko predstavništvo, pa da se tamo glasa, kao i da poštom glasaju državljani Srbije koji žive u inostranstvu.

"Ali, Kurti uporno pokušava prevarom da prođe. Omogućićemo vam - glasajte, ali ne na biračkim mestima kao ranije. Ako bi mu to sada prošlo, ponovio bi i u aprilu", kaže Drecun i ističe da je taj način glasanja na KiM za Beograd neprihvatljiv.

TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

 

Kako kaže, Beograd očekuje od OEBS-a i ambasadora zemalja Kvinte da utiču na Kurtija da se ponaša racionalno.

"Moraju da razmišljaju unapred - kada i oni budu raspisali izbore, ti izbori bez učešća srpskog naroda ne bi imali legitimitet. Mora da se razmišlja dugoročnije, ali Kurti stvara presedane koji su za nas neprihvatljivi i kojima želi da stvara incidente", ističe Drecun.

Drecun pita šta bi se desilo ako bi uprkos toj odluci privremenih prištinskih vlasti Beograd organizovao glasanje.

"To je pretpostavljena situacija, ne kažem da će biti i nadam se da će se situacija srediti, ali da li bi u tom slučaju upadali sa specijalnim jedinicama da hapse ljude. Ovo je jedna od kriticnih situacija koje Priština može da iskoristi za nasilje nad srpskim narodom. Kurti se ponaša na način koji je politički iracionalan i nepotreban sem ukoliko želi izazivanje incidenata i destabilizaciju", ukazao je Drecun.

EPA/GEORGI LICOVSKI

 


Na pitanje da li se očekuje da se EU oglasi po ovom pitanju, Drecun naglašava da je Beogradu dosta više oglašavanja i da su neophodna konkretna dela.

Poručuje i OEBS-u, EU i celoj međunarodnoj zajednici da mora da natera Prištinu na racionalno ponašanje i da im ukaže na posledice koje bi moglo da ima njihovo sadašnje ponašanje.

"Postoje razne mere koje bi Beograd mogao da uradi povodom referenduma, ali EU treba da utiče na Prištinu da se ponaša na način koji odgovara ovoj situaciji", navodi Drecun.

Komentari (0)

Loading