ZAPAD IM OKREĆE LEĐA Lažna država država bez spoljne politike, polako gube podršku!
Foto: EPA/EPA

Moratorijum, navodi se, deo Vašingtonskog sporazuma, koji je istekao u septembru, i dijalog sa Srbijom ocenjeni su kao razlog za to. Uprkos tome, opozicija i civilno društvo kritikuju institucije zbog stagnacije i nekonsolidovanja spoljne politike. S druge strane, izvršna vlast kaže da je pod njihovim rukovodstvom spoljna politika bila prioritet i da nikada više bilateralnih poseta nije bilo.

Poslanica Demokratske partije Kosova iz Odbora za spoljne poslove Arijana Musliu Šoši kaže da je spoljna politika Kosova u periodu mirovanja, aludirajući na nečinjenje ministra spoljnih poslova Donike Gervale.

- Imali smo stagnaciju u oblasti spoljne politike. Nismo videli nikakvu saradnju i transparentnost MIP-a u odnosu sa skupštinskim odborom, a predstavnici Ministarstva bi trebalo da dolaze i izveštavaju najmanje svaka tri meseca. Mislim da bi trebalo da postoji mnogo veća dinamika i iznutra i spolja - rekla je ona.

Ekspert za spoljnu politiku, Emir Abraši, takođe je kritičan. On je za Kohu rekao da da je spoljna politika pod vladom premijera Aljbina Kurtija bila potpuno neusklađena.

- Imali smo nedostatak šefova u velikoj većini kosovskih diplomatskih misija, imali smo ministarstvo koje se nije bavilo resavanjem problema sa kojima se Kosovo suočava u međunarodnoj areni - navodi Abraši.

S druge strane, portparol Vlade Perparim Krieziu rekao je da spoljna politika Kosova nikada nije bila veći prioritet, dodajući da nikada nije bilo više bilateralnih poseta.

- Značajan broj poseta na visokom nivou premijera Kurtija, ali i zamenika premijera i ministra spoljnih poslova, Donike Gervale, kao i zamenika premijera Bislimija govori o povećanom interesovanju zemalja regiona i Zapada za još bolju saradnju sa Republikom Kosovo - naglašava on.

Koha navodi da je poslednjeg meseca 2021. mogućnost novih priznanja pominjao bivši ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, ne navodeći detalje,te zamerio premijeru Aljbinu Kurtiju da se ne interesuje dovoljno za ovo pitanje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading