KOSOVO U PROBLEMU Albanci bez struje do 20. januara?!
Foto Pixabay ilustracija

Pošto je jedan od dva bloka termoelektrane "Kosovo B" u Obiliću van stroja, drugog rešenja za stabilizaciju sistema nije bilo osim da se pređe na stanje višesatnih redukcija, čime je elektroenergetski sistem vraćen u vreme od pre dve decenije, u prve godine nakon sukoba na KiM, navodi dopisnik RTS iz južne pokrajine.

Direktor Elektroenergetske korporacije (KEK) u Prištini Nagip Krasnići najavio je da blok "B2" neće biti vraćen u sistem najmanje do 20. januara sledeće godine.


"Očekujemo da će negde 20. januara ovaj blok biti vraćen u rad", rekao je Krasnići. On, međutim, nije mogao da garantuje da kriza neće potrajati i posle 20. januara 2022. godine.

Izvršni direktor Elektroprenosne mreže (KOSTT) Kadri Kadriu izjavio je da postoji rizik da redukcije struje budu i češće, ako trenutni plan ne donese stabilizaciju sistema. Naveo je da je trenutno razlika između proizvodnje i uvoza izuzetno velika, a da je povećanje cena na međunarodnom tržištu pogoršalo situaciju.

Ministarka privrede u vladi privremenih prištinskih institucija Artane Rizvanoli izjavila je da je uzrok problema i zavisnost energetskog sektora tzv. Kosova od inostranstva, pošto je nivo proizvodnje KEK-a smanjen, jer blok "B2" ne radi.

Drugi faktor, prema njenim rečima, su energetska kriza u Evropi i ograničenje gasa iz Rusije.

Rizvanoli je za energetsku krizu na Kosovu i Metohiji optužila i Beograd koji, prema njenoj tvrdnji, blokira dalekovode i time stvara opterećenja u energetskom sistemu u drugim zemljama, poput Severne Makedonije i Albanije.

Na KiM su na snazi restrikcije struje, a zamišljene su po sistemu "''dva sata bez struje osam sati sa strujom".

Međutim, u praksi su isključenja struje i duža - traju do tri sata, a potrošači se selektivno, nakon što četiri sata imaju struju, ponovo na najmanje dva sata isključuju iz sistema napajanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading