DRECUN O HILU I SAD Priznaju da je Srbija ključna na Balkanu, ali ne odustaju od svoje politike za Kosmet
Printscreen

Kandidat za američkog ambasadora u Beogradu Kristofer Hil izjavio je u Senatu SAD da će, ako bude izabran, podržavati Srbiju u sprovođenju važnih reformi, da će isticati značaj slobode medija i podržavati civilno društvo.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, objašnjava da je Hil izneo spoljno političke ciljeve za koje će se zalagati, i tu, kako kaže, nije ništa novo, ali ono što je značajno je to, jer je istakao da je Srbija ključna zemlja na zapadnom Balkanu.

- Problem je u njihovom viđenju unapređenja bilateralnih odnosa, naročito po pitanju KiM. Bitna su dva pitanja, a to su Rusija i Kina. To što oni nazivaju malignim uticajem Rusije i Kine, mi gledamo drugačije... Za nas nije maligno što oni podržavaju naš stav po pitanju KiM, dok njima to ne odgovara - priča Drecun.

Drecun objašnjava da svaku zemlju, koja jača svoj uticaj i prisustvo na Balkanu, kao što je u poslednje vreme Turska, i koja može da uruši uticaj Zapada u regionu, SAD tretira maligno.

- I Bajden je rekao da bez Srbije ne može da se vodi značajna politika na zapadnom Balkanu. Samo je problem što ne možemo da se razumemo po pitanju KiM - navodi Drecun.

Drecun je istakao da, kako bi se našlo neko krucijalno i zajedničko rešenje, neophodno je raditi na tačkama, koje su bliske obema stranama, a to zasigurno nije tema KiM.

DRECUN O HILU I SAD Priznaju da je Srbija ključna na Balkanu, ali ne odustaju od svoje politike za Kosmet

Jutjub/Carnegie Council for Ethics in International Affairs

 

- Mi sve gledamo kao pritisak, jer se u svetu govori o nekim stvarima, koje su nama suprotne... Ali on prevashodno govori o saradnji sa Srbijom. Važno je i što podržava Balkansku inicijativu... - dodao je Drecun, komentarišući izjavu Kristofera Hila.

- Ono što je za njih najprihvatljivije rešenje, za nas nije. Njima bi priznavanje Kosova bilo idealno, tada bi došlo do formiranja Velike Albanije... Ali mi to nećemo dozvoliti - kaže Drecun.

Drecun je prokomentarisao i još jedno sprečavanje da Petar Petković uđe na prostor KiM, ističući da je to njihovo uobičajeno ponašanje, i da to nisu samo provokacije, već njihova zvanična politika.

- Neće da imaju veze ni sa čim što je Srbija na KiM - rekao je Drecun.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading