NA KURTIJEV RAČUN STIGLO BRDO KRITIKA Kurti se ponaša kao da sudbina Evrope zavisi od Kosova
Foto: EPA/EPA

 

Bećaj za Kosovo onlajn kaže da se sporazumi potpisani u Briselu ne smeju ignorisati, uprkos tome što se pokazalo da Evropska unija nema veliku moć da ovaj proces vodi napred.

“Realno gledano, Evropa nije baš pouzdan i ozbiljan partner koji treba da kritikuje druge, zbog toga što se više ili manje prema drugima odnosila sa nipodaštavanjem. Ova kritika mislim da je osnovana, iz razloga što se Aljbin Kurti ponaša kao da sudbina Evrope zavisi od Kosova, a ne obrnuto”, izjavio je Bećaj za Kosovo onlajn.

NA KURTIJEV RAČUN STIGLO BRDO KRITIKA Kurti se ponaša kao da sudbina Evrope zavisi od Kosova

EPA

 

Podsetimo, početkom ove nedelje održana je konferencijia za novinare u Briselu, na kojoj je visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj reagovao na konstataciju premijera Kosova Aljbina Kurtija da Zajednica srpskih opština nije položila ispit pred Ustavnim sudom. Borelj je rekao da se ne slaže sa navodima Kurtija i da će nastaviti sa insistiranjem na sprovođenju postignutih sporazuma. 

Borelj je pored kritika zbog odbijanja Prištine da radi na formiranju ZSO, takođe rekao da trenutno ne postoje uslovi za organizovanje dijaloga na najvišem političkom nivou.

Međutim, Bećaj očekuje da će međunarodna zajednica, posebno države koje otvoreno podržavaju dijalog Kosova i Srbije, intenzivirati diplomatske napore da se proces nastavi. 

“Dijalog zbog dijaloga nema svrhu, mislim da bi jedan radikalan kurs trebalo da preispita načine dosadašnjih pregova, a naročito pozicije aktuelnog premijera na Kosovu. Mislim da se nalazimo na pomolu preispitivanja, gde će se verovatno situacija pokrenuti na bolje, iz razloga što imamo jednu tešku diplomatsku i vojnu artiljeriju od glavnih faktora - Sjedinjenjih Američkih Država, Velike Britanije i Evrope pa očekujem da stvari neće ostati na ovoj tački”, zaključio je Bećaj.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading