BORELJ ZAPRETIO KURTIJU U BRISELU Morate da primenite to, inače...
EPA

"Izvinite premijeru (Kurtiju) ali moramo da nastavimo da tražimo da primenite Sporazum o Zajednici srpskih opština", izjavio je Žozep Borelj u Briselu na pres konferenciji u Briselu i tako reagovao na Kurtijev odgovor na pitanje novinara Tanjuga.

Kurti je pre toga, na pitanje našeg izveštača da li se lično oseća odgovornim kada visoki predstavnik kaže da ne primećuje dokaze o kontruktivnosti za nastavak dijaloga, i na pitanje da li ima plan da primeni obaveze iz sporazuma o ZSO, rekao da postoje 33 sporazuma između Prištine i Beograda, a da zvanični Beograd, kako tvrdi, nije sproveo 2/3 tih sporazuma i da "Beograd uvek voli da napomene jedan sporazum koji nije prošao test na našem Ustavnom sudu".

EPA

 


Kurti navodi i da 2015. godina, kada je objavljena odluka suda, niko od Srba na Kosovu nije protestovao protiv toga, već, kako kaže, samo zvanični Beograd.

"Vreme je da imamo dijalog od koga će građani jedini imati koristi, a ne političari", poručio je Kurti.

On je dodao da je neophodan, kako je rekao, "demokratski karakter dijaloga", odnosno da ljudi imaju koristi, i da su sva rešenja koja dolaze odozgo tu da se ugodi političarima i da nisu demokratska.

Kurti je, takođe, tvrdeći za sebe da je demokrata rekao da zato veruje da buduća poglavlja ne bi trebalo da ugađaju političarima, već narodu.

Borelj je, takođe, na pitanje novinara Tanjuga da li je sa Kurtijem direktno razgovarao o konstruktivnosti u primeni briselskih sporazuma, uključujući i ZSO, rekao da očekuje punu primenu tih sporazuma radi normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading