SAMO GA JEDAN KORAK DELI OD AKCIJE Ekstremista Kurti hoće veliku Albaniju!
Foto: privatna arhiva

 

Kurti je naveo i da centralni deo budućeg sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije treba da bude međusobno priznanje.

„Sada imamo obostrano neznanje, a moramo da se poznajemo. U tom cilju možemo prvo da imamo izjavu u kojoj ćemo se saglasiti da nećemo napadati jedni druge. Takođe smatram da je EU važan faktor koji može da obezbedi okvir za budući sporazum jer on mora da bude zasnovan na duhu evropskih vrednosti, zakona i poretka, demokratizacije i suočavanja sa prošlošću“, rekao je Kurti.

EPA

 

 

Odnosi sa OVK liderima

Upitan o odnosima sa bivšim liderima OVK kojima se sudi u Hagu, uključujući Hašima Tačija, i da li mu je drago što mu se sudi u drugoj zemlji, Kurti je rekao da nije srećan što se Tačiju sudi u Hagu i da bi želeo da se Tači suoči sa pravdom na Kosovu za korupciju.

„Bivši predsednik Tači je želeo da monopolizuje istoriju u nekom obliku, zarad političke dobiti. Nikada nisam sporio njihov doprinos tokom rata, i sam sam bio deo toga. Posle rata su se desile neke stvari gde su neki lideri OVK sa političkom moći počeli da stiču materijalnu korist i njihov idealizam je postao devijantan. Voleo bih da se oni na Kosovu suoče sa pravdom za korupciju koju su počinili na Kosovu, jer su uglavnom odgovorni za zloupotrebu privatizacija. Njima treba suditi na Kosovu za mirovne zločine počinjene protiv privrede i društva, a ne pred „sui-generis“ sudom kome nedostaje transparentnost i koji se bavi nečim čime se bavio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, UNMIK i Euleks. To je još jedan specijalni sud i mi imamo poseban tretman. Ja bih voleo normalan tretman, normalne sudove na Kosovu koji se bave kriminalom i korupcijom“ dodao je premijer Kurti.

EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

 

Zapadni Balkan

On je naveo i da misli da je za trajni mir i stabilnost u regionu najbrži i najbolji put napred da se šest zemalja Zapadnog Balkana odjednom integriše u EU.

„Neki ne žele u NATO, ali Kosovo hoće. Kosovo i Albanija su dve zemlje, ali imamo isti jezik i jedan smo narod. Kada smo proglasili nezavisnost, proglasili smo je protiv Srbije, a ne protiv Albanije. S druge strane, ima mnogo građana EU koji imaju dvojno državljanstvo. Mislim da ima mnogo onih koji imaju tri pasoša i ohrabrujem ih da glasaju u svim zemljama čije državljanstvo imaju“, rekao je Kurti.

Komentari (0)

Loading