Veštačko disanje Kurtiju: Aljbin rapidno gubi podršku Albanaca
EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

Nepriznata država Kosovo grca u ogromnim ekonomskim problemima, a pored toga Prištinu razaraju i jaka korupcija, kriminal, velika nezaposlenost, niske plate, loša infrastruktura u gradovima, ugrožena bezbednost...

Privremene prištinske institucije katastrofalno loše su reagovale tokom aktuelne pandemije. Sve to dovelo je do toga da Aljbin Kurti izgubi podršku velikog broja birača. Upravo u tome krije se razlog zbog kojeg pojedini zvaničnici EU ovih dana insistiraju da tzv. Kosovo dobije viznu liberalizaciju.

Oni time žele da ožive Kurtija i ostave ga na vlasti jer još uvek nije završio posao svojim mentorima. Specijalni izaslanik EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozvao je Evropsku uniju da tzv. Kosovu omogući viznu liberalizaciju.

On je rekao da je važno da EU ukine vize građanima tzv. Kosova i da što pre započne razgovore između EU i Albanije i Severne Makedonija.

- Za mene nije pitanje da li bi trebalo, već kada će i kao prvi korak preporučiti da se bez odlaganja otpočnu razgovori s Albanijom i Severnom Makedonijom i ukidanje viza za građane Kosova - rekao je Lajčak.

Veštačko disanje Kurtiju: Aljbin rapidno gubi podršku Albanaca

Foto: Youtube/Printscreen

 

Slično je pre nekoliko dana izjavio i šef kancelarije Evropske unije u Prištini Tomaš Suniog, koji je rekao da tzv. Kosovo ispunjava sve uslove za viznu liberalizaciju. On zahteva da se radi na ubeđivanju Saveta EU za liberalizaciju viznog režima.

Politikolog Jelena Vukoičić kaže za Alo! da smo i ranije imali priliku da slušamo ovakve izjave EU zvaničnika, a da se poslednja koju je dao Miroslav Lajčak može protumačiti kao vetar u leđa Aljbinu Kurtiju.

- Kurti se nalazi u najtežoj poziciji od svog dolaska na vlast, ali je pitanje koliko ovakve izjave mogu da mu pomognu da povrati poverenje birača. Naime, ovo nije prvi put da zvaničnici EU daju optimistične izjave po pitanju vizne liberalizacije i pristupnih pregovora koji se nikad ne realizuju u praksi, tako da je veliko pitanje da li će ovo najnovije Lajčakovo obećanje imati većeg odjeka među Albancima na KiM - kazala je ona.

Petković: Obratite pažnju, opasan je!

Veštačko disanje Kurtiju: Aljbin rapidno gubi podršku Albanaca

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

 

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković pozvao je ponovo juče Prištinu da ne pokušava ništa što će ugroziti bezbednost Srba na KiM usled procena da bi Priština mogla da pokuša da zauzme trafostanicu Valač i hidroelektranu Gazivode zbog trenutno „komplikovane energetske situacije“. Petković je rekao da Srbija čini sve da zaštiti srpski narod na KiM i zamolio međunarodnu zajednicu da „obrati pažnju na ono što radi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti“.

- Kurti je opasan čovek, a mi moramo da se vratimo za pregovarački sto - rekao je Petković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading