ŠTA SE DEŠAVA U SPECIJALNOM SUDU? Tačija napustio jedan od ukupno šest advokata
EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

U informaciji SVK navodi se da je Tačijev glavni branilac Gregori Kiho 28. oktobra obavestio sud da Blum-Kuper povlači iz tima odbrane, odnosno da otkazuje punomoćje, ali da to neće uticati na interese Tačija niti na trajanje postupka, u kojem je optužen sa još trojicom nekadašnjih šefova OVK za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998/1999. godine.


Kihou će u odbrani Tačija nastaviti da pomažu još četiri advokata.

Tužilaštvo je najavilo da će biti spremno za početak suđenja krajem januara, dok je odbrana tražila da suđenje ne krene u prvoj polovini sledeće godine.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u prtivoru u Hagu, gde se i dalje nalaze.

Sva četvorica ovih nekadašnjih šefova tzv OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta na Kosovu i severu Albanije u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading