EDI RAMA USRED BEOGRADA OPLEO PO PRIŠTINI Da li smo mi glupi? Ne uvažavam njihove razloge!
Tanjug/Zoran Žestić

 

"Smatram da ti razlozi nisu razlozi. Da li mislite da je Inicijativa Otvoreni Balkan mala stvar za Albaniju? Ja sam definitivno ovde zbog ekonomskih interesa Albanije, ne Kine ili Nemačke, već radi ekonomskih interesa Albanije koji su ojačani Otvorenim Balkanom", naglasio je Rama.

Na zajedničkoj konferenciji za medije on je, odgovarajući na pitanje novinara, istakao da je ponovljen zajednički stav svima onima koji ne razumeju, "koji se prave da ne razumeju ili koji neće da razumeju", da je Otvoreni Balkan - otvoren.

"On je opšte inkluzivni i pripada svima, ne samo Srbiji, Albaniji, Severnoj Makedoniji", kazao je Rama, dodajući da je ova inicijativa jedinica za implementaciju projekata Berlinskog procesa na ubrzan način i ističući da nije zatvorena za ostale iz regiona - Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Kosovo. 

Naglašavajući da je Inicijativa Otvoreni Balkan namenjena za "šest zemalja", Rama je rekao da za razliku od Berlinskog procesa ne može postati taoc nijedne zemlje pošto svaka od zemalja koja želi brže da napreduje, kako navodi, to može da učini bez da je neko tera. 

"Berlinski proces je, sa tako uspostavljenim okvirom sa vrednostima, sačinjen od kriterijuma, bez obzira što smo išli od jednog do drugog samita bilo je jasno da je nemoguće da se ispuni ono što je rečeno, a Otvoreni Balkan je jedinica za implementaciju projekata Berlinskog procesa na ubrzan način", naveo je Rama.

EDI RAMA USRED BEOGRADA OPLEO PO PRIŠTINI Da li smo mi glupi? Ne uvažavam njihove razloge!

Tanjug/Zoran Žestić

 

Istakao je da kada u decembru u Tirani, privrednicima sa kojima su se danas sastali, pokažu šta su zaključili i šta je zapravo implementacija Berlinskog procesa, kada im omoguće zeleni kanal, siguran je da će kompanije iz BiH, Crne Gore i sa Kosova, prići same pre njihovih vlada da budu deo Inicijative.

"To je balkanski apsurd da oni ne žele da budu deo Inicijative, a nema prepreka. Ovo nije zavera, ovo nije samo naša vizija, ovo je vapaj naše ekonomije, studenata, ljudi koji žele da se kreću. Da li smo mi glupi da dozvolimo da turistički potencijal regiona bude gurnut po strani? Mi ćemo uraditi sve za naše ekonomije", zaključio je Rama.

On je naglasio i da Otvoreni Balkan nije konkurencija EU integracijama, već komplementaran proces.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading