KOMANDANT KFORA PORUČIO PRIŠTINI KBS ne mogu na sever Kosmeta bez mog odobrenja
Alo/M.J.

Kajari je rekao da je trenutna bezbednosna situacija stabilna, a na pitanje kako će Kfor reagovati ako pripadnici Specijalne policije takozvanog Kosova ponovo intervenišu na severu, izjavio je da ne želi da spekuliše o hipotetičkim scenarijima.

-Misija KFOR koju vodi NATO postoji od 1999. godine. Istovremeno, Češka, Poljska i Mađarska postale su članice NATO. Od tada su, kao što znate, mnoge druge zemlje, uključujući Crnu Goru i Severnu Makedoniju, takođe pristupile NATO.

Bezbednosna situacija Zapadnog Balkana je važna za ceo evroatlantski region, a od posebnog je značaja za zemlje u okruženju. Trenutno, KFOR se sastoji od više od 3.700 vojnika iz 28 NATO saveznika i partnera. Ovo jasno ilustruje čvrstu, kolektivnu posvećenost NATO regionalnoj bezbednosti i stabilnosti - rekao je general za Kosovo onlajn.

On napominje da Kfor ima dugogodišnju, odličnu saradnju sa Vojskom Srbije, na svim nivoima odgovornosti.

- Govorim redovno sa načelnikom odbrane Srbije – generalom Milanom Mojsilovićem koristeći dobro uspostavljenu liniju komunikacije koju su uspostavili moji prethodnici na čelu KFOR-a.

Kfor će nastaviti da blisko sarađuje i sa Vojskom Srbije i sa Kosovskim bezbednosnim organizacijama na obezbeđivanju bezbednosti širom Kosova. Tako će se sinhronizovane patrole sa Vojskom Srbije nastaviti duž administrativne granice - objasnio je.

General napominje da takozvane Kosovske bezbednosne snage, prema ranijem dogovoru, moraju da budu ovlašćene od komandanta Kfora pre bilo kakvog raspoređivanja na severu Kosova.

- Kosovska policija može slobodno da se kreće po celom Kosovu. NATO očekuje da lokalne institucije nastave da se pridržavaju tog sporazuma. U svojim prvim nedeljama sastao sam se sa ključnim rukovodiocima institucija na Kosovu, koji su me uverili da će pre bilo kakve akcije postojati odgovarajuća koordinacija sa Kforom i da će raspoređivanje KBS-a na severu Kosova i dalje biti zasnovano na prethodnom obaveštenju i odobrenju od strane komandanta Kfora - zaključio je Kajari.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading