DRECUN: Priština će preko tablica pokušati da nametne priznanje lažne države
Printcreen

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun naveo je za RTS da tek treba da se traži konačno rešenje za tablice i da će "Priština preko tablica pokušati da nametne da Beograd prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova i da se u političku igru uvede pitanje takozvanog reciprociteta".

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Narodne skupštine Milovan Drecun rekao je da je najvažnije da su se "specijalne jedinice policije povukle sa severa KiM, da je prestala opasnost od incidenata i mogućih sukoba i da je režim lepljenja nalepnica privremeno rešenje".

"Tek treba da se traži konačno rešenje za tablice i za realizaciju sporazuma o slobodi kretanja i to je posao radne grupe koja će biti formirana do kraja meseca, kako je planirano, i koja bi u narednih šest meseci trebalo da pronađe rešenje", rekao je Drecun.

Ocenio je da će biti veoma teški razgovori i da će se teško doći do rešenja.

"Jer Priština zloupotrebljava pitanje tablica da pokuša da nametne dva stava. Jedan je da Srbija, bar na posredan način, preko tablica, prizna tu lažnu državu Kosovo, a drugi je da se u političku igru uvede pitanje takozvanog reciprociteta i da to postane nešto uobičajeno i nešto normalno", naveo je Drecun.

Dodao je da se iz izjave specijalnog izaslanika Stejt departmenta Gabrijela Eskobara vidi da "SAD daju Prištini saglasnost za takvo ponašanje i da su im dozvolili da uvode takozvane mere reciprociteta".

Drecun je istakao da će rešenje sa nalepnicama omogućiti nesmetano kretanje ljudi, ali da je privremeno rešenje sa nalepnicama dogovoreno 2016. godine.

"Upravo iz toga se vidi koliko je čitava ova akcija Prištine bila potpuno nepotrebna, koliko je bila zapravo nasilna, provokativna, koliko je pokušala da nametne jednostrano nešto što je interes samo Prištine, a ne interes srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji", kazao je Milovan Drecun.

Poručio je da odbijanjem da "produži važenje statusno neutralnih KS tablica, koje je izdavao Unmik, Priština simbolično pokušava da nametne da nema Ujedinjenih nacija na KiM".

Drecun je naveo da je Kurti dobio kritike od nekoliko opozicionih stranaka u Prištini i da se albanske partije bune što nije došlo do dodatnog zaoštravanja situacije.

"Tu je Kurti izgleda poprilično izgubio političke poene. U početku je verovatno bio dobitnik, pokazao je čvrst stav, pokazao je da sme da se upusti u takve jednostrane akcije, da ono što obeća, da će ispuniti, ali nema drugu kartu za lokalne izbore. Nije postigao nikakve rezultate na ekonomskom planu, nije postigao rezultate u borbi protiv izuzetno visokog stepena nezaposlenosti, korupcije i kriminala. Nije otvorio perspektivu za bolji život ljudima na KiM", kazao je Drecun.

Dodao je da je Kurtiju jedino preostalo da "podiže stepen netrpeljivosti prema srpskom narodu i pokuša da ujedini albansko biračko telo", ali da je u tome "doživeo debakl".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading