IZ PRIŠTINE OPET PRETNJE Neće biti Zajednice srpskih opština!
Alo/ Dejan Briza

Abraši je rekao i da vlada Aljbina Kurtija "neće žuriti" u dijalog sa Beogradom, sve dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori da neće priznati nezavisnost Kosova.

- Moramo biti realni, posebno nakon stalnih javnih izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji uvek vodi računa o razjašnjavanju stava Srbije prema Kosovu, kada kaže da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. To je za nas problematično i pitanje je o čemu razgovarati sa Srbijom. Nećemo žuriti, pogledaćemo koja pitanja možemo da rešimo, ali konačni cilj Kosova u ovom procesu je priznanje - rekao je Abraši.

On je naglasio da Samoopredeljenje ima jasan stav u vezi sa Zajednicom srpskih opština.

- Ova tačka sporazuma koja je sklopljena u prošlosti je u problemu sa Ustavom Kosova. Smatramo da je taj predlog za osnivanje ovog entiteta štetan za unutrašnje funkcionisanje Republike Kosova, krši bitne elemente naše države - rekao je Abraši.

Abraši je rekao da će reciprocitet biti glavni pristup "kako će se Kosovo odnositi prema Srbiji".

- Moramo prvo napraviti balans do sada postignutih sporazuma u Briselu, videćemo koji se sporazumi sprovode, koje su barijere i prepreke koje Srbija ima prema Kosovu, bile one tarifne ili političke barijere. Kosovo će zatim istom merom uzvratiti Srbiji - rekao je Abraši.

Sporazum sa Beogradom o registarskim tablicama vozila vidi kao povoljan.

- Kosovo po prvi put ima mnogo dostojanstveniju zastupljenost u ovim procesima. Radi se o dogovoru koji je učvrstio našu poziciju prema Srbiji, jer ne možemo reći da smo do sada imali tako nešto. Svi ustupci koji su napravljeni u prošlosti bili su na štetu Kosova. Verujem da smo već dobili međunarodnu podršku, ovde vredi pomenuti američku podršku - rekao je Abraši.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading