PRŠTE KRITIKE NA KURTIJEV RAČUN Unazadio Kosovo za deset godina!
Foto: Tanjug

Nakon što je "pokazao mišiće" Srbiji usred predizborne kampanje, kako bi izbegao stvarnu izbornu debatu na Kosovu, Aljbin Kurti ušao je u bitku za koju se nadao da će je završiti tek nakon izbora, ali je bio prisiljen završiti je u roku od tri dana.

Iako Kosovo ima puno pravo da zahteva od Srbije da poštuje dostojanstvo kosovske države u smislu slobodnog kretanja automobila na teritoriji Srbije, žurba da se ovaj državni cilj pretvori u izborni cilj donela je korak nazad za Kosovo i korake umanjenja državnog dostojanstva.

Briselski sporazum koji je izaslanik EU za Kosovo, Miroslav Lajčak, objavio javnosti, prisiljava strane da deblokiraju puteve do graničnog prelaza Jarinje, uklone kosovsku policiju i srpske barikade i postave Kfor na granici, što je čin koji Kosovo vraća u prošlost.

Jedini reciprocitet koji je Aljbin Kurti danas dobio je reciprocitet između kosovske policije i srpskih demonstranata u blizini graničnih prelaza koji su postavili barikade.

Reciprocitet nalepnica koje pokrivaju registarske tablice obaveza je tehničkog sporazuma o slobodi kretanja koji je Kosovo potpisalo 2011. godine i koji nije sproveden.

Kurti se takođe povukao iz nepriznavanja ilegalnih tablica na Kosovu koje pripadaju starom sistemu, izgubivši suverenitet usred Prištine, a ne na severu Kosova.

Da budem iskren, nije da je imao mnogo šanse da pobedi u ovoj bici koja je imala više izbornih ciljeva nego državnih. Zato je morao da bude razborit, kako zbog stranke i izbora ne bi naneo štetu državi. U stvari, on je to učinio na svoju ruku, nadajući se da će krizu držati nerešenom do dana izbora, a zatim se povući.

Kraj krize uklanjanjem državnih ovlašćenja Kosova u pogledu sigurnosti na granicama, gde je bio stacioniran Kfor, i dobijanjem 'prazne kašike' koju su nudili Kosovu još pre pet godina, direktne su posledice pokušaja političke upotrebe ove situacije, u funkciji dobijanja lokalnih izbora.

Sada Kosovo zaostaje deset godina, kada je Srbija rekla "ne kosovskoj policiji na severu", a država Kosovo je deset godina nezrelija. Kao onaj glavni.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading