MEĐUNARODNA ZAJEDNICA ZNA DA SU SRBI ŽRTVE Đurić: Priština povlači poteze koji vode ka eskalaciji
SNS

Ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić je povodom aktuelne situacije na severu Kosova izjavio za Kosovo onlajn da su Srbija i Srbi na Kosovu i Metohiji žrtve kampanje represija i nasilja, koja traje godinama unazad, a koja je kulminirala poslednjih nedelju dana slanjem do zuba naoružanih specijalnih jedinica na sever KiM, protivno svim postojećim sporazumima i zdravom razumu.

Dodao je da je tim Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem u Njujorku u Ujedinjenim nacijama iskoristio priliku da upozna čitavu međunarodnu zajednicu sa aktuelnim dešavanjima na severu Kosova.

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA ZNA DA SU SRBI ŽRTVE Đurić: Priština povlači poteze koji vode ka eskalaciji

Foto: Alo!

 

- Mogu da kažem da danas čitava međunarodna zajednica zna da su Srbi žrtve, da je Priština prva počela da povlači poteze koji vode ka eskalaciji, a potrudio sam se i da u razgovorima sa predstavnicima američke administracije ukažem na motive i pobude vođa Albanaca u Prištini, koji osim lokalnih izbora koji predstoje 17.oktobra očigledno pokazuju izraženu nervozu zbog činjenice da je došlo do svojevrsnog geopolitičkog preokreta u regionu - rekao je Đurić.

Naglasio je da „od omiljenog lošeg momka zapadnih država“, Srbija kontinuirano prethodnih godina gradi bolje i normalne odnose, i da su joj otvorena vrata da iznese svoje mišljenje onima koji su "tradicionalni partneri i saveznici i na čiju podršku je Priština bespogovorno računala".

- Danas i neki od njih znaju da je Priština ta koja se iracionalno ponaša, a još više znaju da je Srbija u prethodnih nekoliko godina, zahvaljujući pre svega politici čiji je glavni arhitetkta predsednik Aleksandar Vučić, uspela da ojača svoje spoljnopolitičke pozicije, svoje ekonomske potencijale, svoje odbrambene potencijale, da se profiliše iz zemlje koja je bila doživljena kao generator sukoba i konflikta u zemlju koja otvara Balkan, uklanja prepreke, barijere i granice i kao zemlja koja je stub napretka čitavog regiona - naglasio je Đurić.

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA ZNA DA SU SRBI ŽRTVE Đurić: Priština povlači poteze koji vode ka eskalaciji

EPA

 

Istakao je da je zadovoljan činjenicom da se danas kada Srbija kaže da je „žrtva represije, a jeste žrtva represije i da su Srbi na Kosovu i Metohiji žrtve terora i nasilja, a jesu žrtve terora i nasilja“ rezonuje mnogo ozbiljnije nego pre nekoliko godina.

Govoreći o razgovorima koje su vodili zvaničnici Republike Srbije na marginama 76. zasedanja Generalne Skupštine UN u Njujorku Đurić je rekao da očekuje konstruktivni doprinos u narednim danima.

- Juče smo imali ozbiljne razgovore sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država, koje je predvodila Brnabić, ne bi bilo diplomatski da izlažem detalje, ali očekujem konstruktivni doprinos međunarodne zajednice u narednim danima, pravo i pravda su na našoj strani - rekao je Đurić.

Uputio je poruku podrške srpskom narodu na Kosovu.

- Našem narodu na Kosovu i Metohiji želim da poručim da sam svim srcem uz njih, da se danonoćno borimo za njih i da ćemo se potruditi da istina o njima dođe do svakog predstavnika međunarodne zajednice ovde u Ujedinjenim nacijama i da od Mauritanije, do Senegala, Kenije, do Vašingtona, Moskve i Pekinga svi čuju i ko god može podrži poziciju Srbije. Ovoga puta nećemo biti sami, ovo nije 1999.godina, Srbija nije sama, Srbija radi u najboljem mogućem pravcu - poručio je Đurić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading