PRAVE BESMISLENE TEORIJE ZAVERE Edi Rama opleo po Prištini usred razovora sa Angelom Merkel
AP photo

 

Rama je rekao da Merkelova s pravom kaže da bi šest zemalja trebalo da potpišu sporazum o zajedničkom regionalnom tržištu.


„Prepreka za brže kretanje je u tome što Srbija nije prihvatila slobodno kretanje ljudi jer je imala predrasudu da bi, ako uvedemo slobodu kretanja, slobodno kretanje između Kosova i Albanije bilo zagarantovano. Danas je neverovatno da Kosovo ovo ne koristi za sebe, već od toga pravi teorije zavere“, kazao je Rama, preneo je Tanjug.


Albanski premijer je ponovio da inicijativa „Otvoreni Balkan“ nije u suprotnosti sa Berlinskim procesom, već oruđe regiona za implementaciju Balkanskog procesa.

„Berlinski proces nezamenljiv“

Berlinski proces je nezamenljiv, poručila je Merkelova na skupu u Tirani, upitana da izabere između Berlinskog procesa i inicijative „Otvoreni Balkan“, u kojoj su Albanija, Srbija i Severna Makedonija.


„Berlinski proces je srž svega i u ovom kontekstu se ne može zameniti. Unutar ovog procesa stvari se mogu ubrzati. Zemlje Balkana su naučile da sarađuju, a ne samo da žive jedne s drugima“, rekla je nemačka kancelarka.


Merkelova je kazala da Balkan ima mnogo prijatelja u Evropi, navodeći da zemlje članice EU moraju da kažu koji su kriterijumi za pridruživanje EU, a kada se steknu uslovi, Brisel treba da održi reč.


Sastanku u Tirani prisustvuju i premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i premijeri Severne Makedonije Zoran Zaev, Crne Gore Zdravko Krivokapić, predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.
 

Komentari (0)

Loading