TO JE U INTERESU SAD Američki general ima plan: Srbija mora ući u NATO!
EPA

 

General Barbero smatra da su “dva pitanja loše rešena kada je u pitanju Aganistan”.

“Predsednikova odluka da okonča američku misiju u Avganistanu do 1. septembra, i katastrofalan način na koji smo napustili Avganistan. Prvo, preporuka predsedniku je bila da zadrži 2.500 američkih vojnika u Avganistanu za podršku avganistanskim snagama. Da se ovaj plan sledio, ovih 2.500 vojnika nastavila bi da podržavaju avganistanske snage i sprečili bi talibane da zauzmu zemlju. Ove greške su bile dodatno  pogoršane lošim izvršenim povlačenjem. Rezultati su bili katastrofalni: izgubili smo 13 hrabrih vojnika, mornara i marinaca; napustili smo nekoliko stotina Amerikanaca i napustili smo svoje avganistanske saveznike do strašne sudbine. Sve se ovo moglo izbeći.

Zašto su velike količine oružja ostavljene talibanima, uključujući helikoptere, oklopna vozila, avione?

Postoje različiti razlozi za ostavljanje opreme iza sebe. Prvo, neka od ove opreme godinama je radila u teškim uslovima u Avganistanu. I dok je oprema, poput kamiona i drugih vozila, još uvek mogla biti operativna, bila je pri kraju radnog vijeka i jednostavno nije bilo isplativo leteti iz Avganistana avionima C-17. Drugo, nekim od ove opreme uklonjene su osetljive komponente i one su uništene. Konačno, s obzirom na ubrzano i loše planirano povlačenje, nije bilo dovoljno vremena ni aviona za uklanjanje velike količine opreme, pa je neka vredna oprema ostavljena i uništena jer nam je samo ponestalo vremena.

TO JE U INTERESU SAD Američki general ima plan: Srbija mora ući u NATO!

EPA

 

 

Kako gledate na prijem avganistanskih izbeglica od strane Kosova, Albanije i Severne Makedonije?

Avganistan je sada humanitarna kriza. Imam mnogo prijatelja na Balkanu i duboko sam uključen u poslovanje u regionu. Sve zemlje Albanija, Severna Makedonija i Kosovo su vrlo jaki saveznici Sjedinjenih Država i odgovorni su članovi međunarodne zajednice. Lično poznajem premijera Zorana Zaeva iz Severne Makedonije, bivšeg ministra odbrane Fatmira Mediua iz Albanije i lidere na Kosovu i svi su oni patriote i lideri s karakterom. Zato nisam iznenađen što su lideri u ovim zemljama istupili da pomognu u ovoj humanitarnoj krizi. To je veoma vredno divljenja.

Nakon povlačenja američkih snaga iz Avganistana, mnogi na Balkanu su se pitali da li će se američke snage uskoro povući sa Kosova, jer se o tome govorilo u poslednje dve godine?

Verujem da je u američkom interesu da doprinese jakom i stabilnom Kosovu. Bio sam na Kosovu mnogo puta i vodim američku kompaniju koja posluje na Kosovu, kompaniju za mermer sa sedištem u Prištini. Dakle, veoma sam upoznat sa Kosovom i verujem da američko i NATO ulaganje u budućnost Kosova treba da se nastavi. Postoje zemlje, posebno Rusija, koje pokušavaju da povećaju svoj uticaj u regionu i izazovu probleme. Dakle, trebalo bi da učinimo sve što je moguće da ojačamo američke poslovne i bezbednosne veze sa Kosovom kako bismo omogućili snažno i prosperitetno Kosovo. Prisustvo Kfora je stabilizujuće prisustvo i trebalo bi da se nastavi.

Po vašem mišljenju, da li bi ulazak Srbije u NATO doprineo bezbednosnoj situaciji u regionu?

Verujem da bi Amerika i NATO trebalo da učine sve što je moguće da olakšaju ulazak Srbije u NATO. Između NATO i Srbije postoji mnogo zajedničkih interesa, pa SAD i NATO treba da nastave ovaj dijalog sa Srbijom. Nadajmo se da će se kroz ovaj proces odnos između Srbije i Kosova normalizovati. Na kraju, želim da dodam da duboko verujem da bi američka preduzeća trebalo da ulažu na Kosovu. Imam iskustvo iz prve ruke u poslu sa mermerom –„Stone Alliance”, u poslovanju na Kosovu. Ali, Kosovo mora američkim kompanijama olakšati ulaganje i rad na Kosovu bez rizika. Sa američkim kompanijama, poput “Stone Alliance”, biće posla, ekonomskog razvoja i obuke za stanovnike Kosova. Zapadno poslovanje i investicije su još jedan način za izgradnju stabilnosti i put ka prosperitetnoj budućnosti Kosova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Srbin

02.09.2021 11:59

Nikad, pa ni tad, baza u Srbiji Rusima i Kinezima.