PRIŠTINA BI DA "DISCIPLINUJE" SRBE Svrha presude Todosijeviću novi vid zastrašivanja
Tanjug

Advokat Nebojša Vlajić smatra da je presuda kojom je njegov branjenik, predsednik opštine Zvečan i poslanik Srpske liste Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog izjava o Račku, izrečena kako bi "disciplinovala" ceo jedan narod.

U izjavi za Tanjug Vlajić je napomenuo da presudu još nisu dobili ni on ni Todosijević, jer se još prevodi sa albanskog na srpsk jeziki, budući da su sve sudije u veću (Apelacionog suda Kosova) Albanci.


"Skandalozno je što se objavljuje, komentariše i provlači po štampi na ovakakv način, jer je mi još nismo videli. Sud je izabrao javno uručenje presude da bi postigao javni efekat", rekao je Todosijevićev branilac.

Najavio je međutim da će po dobijanju pravosnažne presude izjaviti vanredni pravni lek.

"Na raspolaganju nam je zahtev za zaštitu zakonitosti koji se podnosi Vrhovnom sudu, a postoji mogućnost da se obratimo o Ustavnom sudu", naveo je Vlajić.

Kaže i da je reakcija EU u ovom slučaju zakasnila jer se sastav sudskog veća znao još pre nekoliko meseci i jer je on od početka zbog toga protestovao.

"Oni su imali svoje posmatrače u sudnici i mogli su da regauju na vreme da su želeli. Ovo nije krivično delo jer ovo spada pod zaštićenu slobodu govora, svako ima pravo da ima svoje mišljenje o događajima iz prošlosti, a ukoliko se neko u svojim izjavama ne zalaže za nasilje, a ovde nema ni traga tome, ne može biti kažnjen", zaključio je advokat.

Apelacioni sud Kosova potvrdio je prvostepenu presudu Osnovnog suda u Prištini kojom je Todosijević, koji je u to vreme bio ministar administracije i lokalne samouprave Kosova, osuđen zbog navodnog "podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju".

Todosijević je o Račku govorio 2019. godine povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja obraćajući se na ceremoniji u Zvečanu, kada je rekao da je povod za NATO agresiju na SR Jugoslaviju bila "takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak".









 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading