NEMAČKA PORUKA ALBANCIMA JE KRISTALNO JASNA Vratite Dečanima sve šta im pripada
Tanjug/Ap

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode izjavio je da  odluka Ustavnog suda, kojom je potvrđeno vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hekatara zemljišta, mora da bude sprovedena.

U potpunosti podržavam stav šefa misije OEBS u Prištini Majkla Devenporta,  napisao je on na svom tviter-nalogu i dodao da je rok za prenos zemljišta manastiru odavno istekao.

- Implementacija odluke Ustavnog suda veoma kasni - napisao je Rode.

Devenport je u četvrtak saopštio da razume da je situacija u vezi s manastirom kompleksna i da i interesi opštine moraju da se uzmu u obzir, ali da odluka suda mora da se sprovede.

Ustavni sud je još 2016. godine doneo odluku prema kojoj 24 hektara zemljišta pripada manastiru Visoki Dečani. Međutim, lokalna vlast odbija da sprovede odluku, tvrdeći da ta imovina pripada društvenim preduzećima "Apiko" i "Iljirija", te da nikada nije pripadala manastiru.

Oni navode da je "Ustavni sud legalizovao odluku Slobodana Miloševića iz 1997. kada je odlučio da imovinu pokloni manastiru". Međunarodna zajednica u više navrata pozvala je opštinu Dečane i privremene prištinske institucije da sprovedu odluku Ustavnog suda.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading