SRPSKA DIJASPORA GLASA U 35 DRŽAVA Najviše biračkih mesta u ove 4 zemlje
Foto: Alo/Alo!/Vladimir Marković

Prema podacima RIK-a, za glasanje se prijavilo 32.216 građana Srbije koji žive van matice.

Za narodne poslanike u Skupštini Srbije moći će da glasaju na rekordnom 81 biračkom mestu u inostranstvu, od 2004. godine od kada je pripadnicima dijaspore omogućeno da glasaju u inostranstvu.

Glasanje će biti obavljano u najvećem broju u diplomatsko konzularnim predstavništvima.

Više od trećine biračkih mesta biće otvoreno u zemljama bivše SFRJ. U BIH će se glasati u Sarajevu, u Banjaluci i Bijeljini na dva mesta, u Mostaru, Trebinju, Bijeljini, Višegradu, Bratuncu, Doboju, Zvorniku, Branjevu, naselju Lopare, Rudu, Prijedoru, Mrkonjić Gradu, Palama i Novom Goraždu. U Crnoj Gori glasaće se u Podgorici, Beranama, Herceg Novom i Sutomoru. U Severnoj Makedoniji glasaće se u ambasadi u Skoplju i Klubu rezervnih vojnih oficira u Kumanovu. U Hrvatskoj u Zagrebu i Vukovaru, a u Sloveniji u Ljubljani.

Na severnoameričkom kontintetnu glasaće se na šest mesta, na jednom u Afriici i jednom na Novom Zelandu. U SAD će biti otvorena tri mesta - u ambasadi u Vašingtonu, i konzulatima u Čikagu i Njujorku, kao i u Kanadi i to u Vankuveru, Otavi i Torontu. Na Novom Zelandu glasaće se na Vajtklif koledžu u Oklendu, u Centalnoafričkoj Republici u gradu Bangui u bazi "Morava".

Srpska dijapora će moći da izađe na izbore i u Švajcarskoj i to u Bernu, Cirihu, Ženevi i Luganu. Po dva biračka mesta biće otvorena i u Rusiji - u Moskvi i Sočiju, Francuskoj u Strazburu i Parizu i Švedskoj - u Stokholmu i Malmeu. U Belgiji će biti otvoreno jedno biračko mesto, kao i u Bugarskoj, Danskoj, na Kipru, Malti, Libanu, Luksemburgu, u Mađarskoj, Portugalu, Norveškoj, Rumuniji, Slovačkoj, Turskoj, u UAE (Abu Dabi), UK, Finskoj, Holandiji i Španiji.

U Italiji će se glasati u Rimu, Milanu, Trstu, Vićenci i Valdanju. U Nemačkoj će za glasače biti otvorena mesta u ambasadi u Berlinu i konzulatima u Dizeldorfu, Minhenu, Frankfurtu, Hamburgu i Štutgartu. Na osnovu odluke o određivanju vremena početka i završetka glasanja na biračkim mestima u inostranstvu, koju je donela Republička izborna komisija u Kanadi, Portugalu, SAD i u Ujedinjenom Kraljevstvu glasaće se dan ranije, 16. decembra od 7.00 do 20.00.

RIK je doneo odluku da se zbog razlike u vremenskim zonama u četiri države glasanje obavi dan ranije nego u Srbiji, dok će na svim ostalim biračkim mestima biti 17. decembra od 7.00 do 20.00 časova.

Rezulati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju se javno saopštavati pre završetka glasanja u Srbiji.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal VUČIĆ POMENUO TEŽAK ŽIVOT PORODICE PAJOVIĆ “Moramo da pričamo sa običnim čovekom, da čujemo svakoga” #alo #alonovine #alodnevnenovine #aleksandarvucic #foryou #fypシ #viral #srbija ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading