Parlamentarni izbori u Srbiji
Alo/Ognjen Radošević
Parlamentarni izbori u Srbiji

Alo/Ognjen Radošević

Parlamentarni izbori u Srbiji, Foto: Alo/Ognjen Radošević

Ujedno, u istom danu su potvrđeni i lokalni izbori, jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao parlamentarne, a predsednica Skupštine Maja Gojković lokalne.

- Izbori 21. juna su prilika za sve ljude da izraze svoju volju, za političke partije da pokažu odgovornost, koliko im je stalo do Srbije, da planovima i programima privuku građane. Svima želim dobru sreću. Molim za dve stvari, da protekne sve bez nasila, a drugo, poštovanje za sve političke protivnike, bez obzira na mišljenje.

Aleksandar Vučić

Tanjug/Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako funkcionišu stvari?

- Nešto manje od sedam miliona ljudi ima pravo glasa na opštim izborima, približnije oko 6,8 miliona.

- Listići će na parlamentarnim izborima biti roze boje, kontrolni za proveru ispravnosti tirkizni.

- Do 2012. glasači su mogli da glasaju samo na registrovanom mestu prebivališta, ali sada prema jedinstvenoj listi, listić će moći da se dobije na bilo kom biračkom mestu u zemlji.

- Građani na izborima biraju 250 poslanika koji će imati četvorogodišnje mandate, dok se zastupnici biraju kroz sistem predstavljanja na listi stranaka.

- Ako dve ili više lista budu imale isti koeficijent nakon brojanja glasova, mesto će dobiti lista sa većim brojem glasova.

- Stranke moraju da osvoje najmanje tri odsto glasova kako bi ušle u Skupštinu Srbije, ali se ovo pravilo ne odnosi na partije koje predstavljaju etničke manjine.

- Parlament će potvrditi izbor premijera i kabinet, dok će predsednik dati mandat za formiranje nove Vlade predstavniku stranke sa najviše glasova.

- Što se lokalnih izbora tiče, odluka o raspisivanju se ne odnosi na opštine u kojima su bili vanredni izbori.

- Pokrajinski u Vojvodini su po istom sistemu kao i opšti, sa tim što se bira 120 poslanika. Takođe važi pravilo od tri odsto, kao i za stranke nacionalnih manjina.

Parlamentarni izbori u Srbiji

Alo / Ognjen Radošević

Parlamentarni izbori u Srbiji, Foto: Alo / Ognjen Radošević

Na prethodnim izborima?

Izbori za narodne poslanike Republike Srbije 2016. održani su 24. aprila zajedno sa pokrajinskim i lokalnim izborima.

Za izbore je određeno 8.378 biračkih mesta, od kojih 38 u inostranstvu i 29 u zatvorima.

Ukupno birača sa pravom da izađu na izbore bilo je 6.734.802.

Aleksandar Vučić

Tanjug

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

Ponovljeni izbori su bili održani 4. maja na 15 biračkih mesta na kojima su poništeni izbori. Na tim mestima upisan je 19.631 birač.

Tada je lista "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" odnela pobedu sa 1,823.147 glasova, odnosno 48.25% ukupnog broja glasača.

Drugo mesto osvojila je lista "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) - Dragan Marković Palma" sa 413.770 glasova, odnosno 10,95%, dok je na trećem mestu bila Srpska radikalna stranka sa 305.052 glasa (8,10%).