Zoran će na slobodu zbog nedostatka dokaza?

S.Dž.S. | vesti 2018-01-19 05:48:13 2018-01-19 05:48:13

Zoranu Marjanoviću, osumnjičenom za svirepo ubistvo supruge Jelene, odlukom drugostepenog veća Apelacionog suda u Beogradu ukinuto je rešenje prvostepenog veća tog suda o produžetku pritvora za još tri meseca.

privatna arhiva

Ali, ovim rešenjem mu nije ukinut pritvor!

Apelacioni sud je usvojio žalbu koju su podneli branioci udovca iz Borče i ukinuo prvostepeno rešenje o produženju pritvora i slučaj vratio na ponovno odlučivanje.

Advokat Miroslav Todorović Šera u izjavi za „Alo!” kaže da ovakva odluka suda znači da tužilac nije našao čvrste dokaze!

On kaže da sud mora da objasni na osnovu čega je utvrđeno da protiv Marjanovića postoji osnovana sumnja da je ubio ženu.

- U ovoj fazi postupka mora da se nabroji sve što je do sada urađeno. Svaki iskaz svedoka, kao i nalaz veštaka, mora precizno da se obrazloži i navede šta je njime dokazano da bi se pokazalo da postoji osnovana sumnja protiv njega. Po zakonu, dokazi moraju da budu jasni, potpuni i uverljivi. Odluka ne može da se donosi na osnovu paušalnih navoda. Da bi se protiv njega podigla optužnica, dokazi će morati da budu jači za još jedan stepen, tačnije, moraće da budu jaki kao vrata! Pritvor mu je određen zbog uznemirenja javnosti, a odluka o tome se donosi na osnovu težine zločina. Gleda se koliko su posledice teške i da li je mučenje i ubistvo žene izazvalo uznemirenje javnosti - ističe Todorović.

Mirjana Piljić, portparol Apelcionog suda, izjavila je juče da Marjanović i dalje ostaje u pritvoru.

- Razlog za ukidanje rešenja je izostanak konkretnih činjenica i dokaza na kojima prvostepeno veće Apelacionog suda zasniva svoj zaključak o postojanju osnovane sumnje da je Marjanović izvršio krivično delo za koje se tereti.

Uhapšen sa minimumom sumnje

Mirjana Piljić, portparol Apelcionog suda, kaže da u rešenju nije navedeno postojanje dovoljno kvalitetnih dokaza koji potvrđuju osnovanu sumnju koja je neophodna za produženje pritvora.

- Drugostepeno veće je imalo u vidu da je u pravnosnažnom rešenju Višeg suda kojim je Marjanoviću određen pritvor posle hapšenja navedeno da u konkretnom slučaju proizlazi minimalni stepen osnova sumnje da je izvršio krivično delo. Za nastavak istražnog postupka traži se sumnja višeg stepena od osnova sumnje, dakle, traži se osnovana sumnja da bi pritvor mogao da se produži - kaže Piljić.

 

Expand player
Pogledajte više