Arkan
Printscreen / Youtube
Arkan

Printscreen / Youtube

Arkan, Foto: Printscreen / Youtube

Vlast je donela odluku da formira bataljon otpisanih ljudi. To je postala ozbiljna jedinica, a ne neko ko ratuje s čarapama na glavi i krade zamrzivače i televizore, tvrdi Svetozar Pavlović.

Pročitajte još:

Srpsku dobrovoljačku gardu (SDG), koju je tokom ratnih devedesetih vodio Željko Ražnatović Arkan, osnovala je država. Opravdano sumnjam da je Arkana država i ubila januara 2000. godine. Ovo tvrdi advokat Svetozar Pavlović, inače Ražnatovićev kum.

– Država je donela odluku da formira jedan bataljon otpisanih ljudi, onih koji ne postoje… Arkanu nije samom palo na pamet da formira bataljon, da nađe za to 100-200 ljudi… Država stoji iza garde. Međutim, to je preraslo u jednu ozbiljnu vojnu jedinicu – priča Pavlović.

Željko Ražnatović Arkan

EPA

Željko Ražnatović Arkan, Foto: EPA

Arkana je, kaže, upoznao januara 1992, ubrzo su se okumili, a kasnije je postao i potpredsednik njegove Stranke srpskog jedinstva i fudbalskog kluba Obilić.

– Željko je od Dafiment banke tražio 28.000 maraka za uniforme, cipele, žilete… Tad se kod Dafine Milanović, vlasnice te banke, pozvao na mene iako me nije još znao. Čuo je da će lakše da dobije novac ako ima moju preporuku, jer sam bio prijatelj s Milanovićevom. Kad sam čuo šta je uradio, hteo sam da se upoznamo – navodi Pavlović i dodaje:

Hrvatska vojska ulazi u Knin

Youtube/Printscreen

Hrvatska vojska ulazi u Knin, Foto: Youtube/Printscreen

– Otišao sam u Erdut, gde je bilo sedište garde, i dao sam im mojih 50.000 maraka. Video sam da ne skitniče, ne ubijaju, nego se bore za srpsku zemlju. Govorilo se tada da Arkan sa svojim ljudima ratuje s čarapama na glavi, da pljačkaju, kradu zamrzivače, televizore… To nikakve veze sa zdravim razumom nema.

Pavlović kaže da je u vreme rata sa Arkanom „prošao“ kroz Krivični zakonik i objasnio mu šta je genocid, šta je ratni zločin protiv čovečnosti…

– Objasnio sam mu šta ne sme da se radi na ratištu. On nije bio cvećka, donosio je i neke preke odluke, ali nije bio ni ratni zločinac – tvrdi on.

Ceca i Arkan

Screenshoot Youtube

Ceca i Arkan, Foto: Screenshoot Youtube

Komentarišući spekulacije o netrpeljivosti između Ražnatovića i generala Ratka Mladića, među kojima je navodno bilo i fizičkih obračuna, Pavlović kaže da je tačno da se njih dvojica nisu uvažavala. Kako otkriva, jednom prilikom su Mladićevi vojnici dobili batine od Arkana, koji o generalu, tvrdi Pavlović, nije imao visoko mišljenje, te je za njega govorio: „Mladić je pucao samo na svadbama.“

Pavlović na kraju otvara i pitanje Arkanovog ubistva, dovodeći u sumnju zvaničnu verziju.

– Ne, nisu ga ubili ovi što odgovaraju. Drugi su to uradili. Jedan istražni sudija mi je odmah sutradan posle ubistva rekao o čemu je tu reč. Arkan je smrtno ranjen u 17.17 časova u „Interkontinentalu“ 15. januara 2000. Odmah sam otišao tamo i tu sam video 15-20 državnih automobila, koje u to vreme nije bilo šanse da se skupe na jednom mestu za nešto drugo. Meni je sve bilo jasno. Da li ga je ubila država? Moguće da u ovom slučaju ima države.

Preporučujemo: