Zatvorenici iz Gvantanama u Srbiji!

Alo.rs | vesti 2016-07-11 16:30:29 2016-07-11 16:30:29

Dvojica pritvorenika američkog vojnog zatvora Gvantanamo na Kubi, prebačeni su u Srbiju, navodi zvaničnik Stejt departmenta, prenosi Rojters.

Profimedia

Ministarstvo odbrane SAD najavilo je transfer državljanina Jemena Mansur Ahmeda Sada el Dajfija i Tadžikistanca Muhamadija Davlatova, rekao je neimenovani zvaničnik Stejt departmenta, prenosi RTS.

Kako navodi Stejt department, ovo je prvi put da se zatvorenivici iz Gvantanama prebacuju u Srbiju.

"Ovo je prvi put da se zatvorenici iz Gvantanama prebacuju u Srbiju", rekao je specijalni izaslanik Stejt Departmenta za zatvaranje Gvantanama, Li Voloski.

Državi sekretar Džon Keri istakao je u svom saopštenju da SAD cene velikodušnu pomoć Srbije u naporima Vašingtona da zatvori Gvantanamo.

"Ovaj značajni humanitarni gest u skladu sa liderstvom Srbije na globalnom planu", naveo je Keri u svom saopštenju.

Kako navodi Rojters, Davlatov je bio spreman za transfer još pre šest godina, dok je El Dajfiju transfer odobren u oktobru prošle godine.

Krajem januara, dvojica pritvorenika Gvantanama prebačeni su u Crnu Goru i BiH, kako bi, prema navodima Pentagona, počeli nove živote. Trojica muškaraca je tada trebalo da napuste Gvantanamo, međutim jedan je odbio da se ukrca na avion.

U BiH je otišao Tarik Mahmud Ahmed el Savah (58), koji je i državljanin Bosne i Hercegovine i Egipta. Bio je optužen je da je bio Al Kaidin ekspert za eksplozive.

Abdul Aziz Abdulah Ali el Saudi (41) otišao je u Crnu Goru. Njegov advokat tada je rekao da je to idealno mesto za njega i da će se dobro uklopiti.

Expand player
Pogledajte više