"KOSOVSKI ISTORIČARI" UDARILI NA NAJVEĆU SRPSKU PRAVOSLAVNU SVETINJU Za ovaj manastir tvrde da su ga sagradili pravoslavni Albanci! Ali, to nije sve, pravi ŠOK tek sledi

Hoće da otmu svetinju po svaku cenu

 

Visoki dečani
Visoki dečani, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

* Udruženje kosovskih istoričara "Ali Hadri"

* Manastir Visoki Dečani su delo pravoslavnih Albanaca

* Srbi su ga okupirali

Udruženje kosovskih istoričara "Ali Hadri", ogranak u Dečanima zatražio je danas od Srpske pravoslavne crkve da se izvini zbog, kako tvrde, "genocida" koji su Srbi navodno počinili nad Albancima tokom proteklih sukoba na KiM, a povodom izjave igumana manastira Veliki Dečani, Save Janjića da taj hram i sporno manastirsko zemljište pripadaju srpskoj crkvi.

Tri godine od odluke kosovskog Ustavnog suda prema kojoj se srpskom manastiru Visoki Dečani priznaje pravo na zemlju površine 23 hektara, dečanska opština odbija da tu odluku primeni.

NATO vojnici se slikali pred srpskom svetinjom, svi pokazivali SATANISTIČKI ZNAK! (FOTO)

AUTOR: Espreso; D.K. DATUM I VREME: 28.02.2019. 13:51 Na društvenim mrežama pojavila se slika NATO vojnika koji su grupno pozirali ispred srpske svetinje - manastira Gračanica! NATO, Foto: screenshoot/Twitter Ovo nije prvi put da se vojnici NATO pakta slikaju ispred ove srpske svetinje, kao i da je posećuju, međutim ova fotografija je posebno postala iritantna za jedan deo srpske javnosti na Tviteru.

 

S tim u vezi iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić dao je izjavu Glasu Amerike, što je izazvalo reakciju dečanskog ogranka pomenutog udruženja istoričara koji tvrde da je reč o manastiru pravoslavnih Albanaca i da iguman Sava Janjić služi u albanskom pravoslavnom manastiru, koji su, kako kažu, "uzurpirali srpski okupatori još u srednjem veku".

Manastir Dečani je, prema tvrdnjama pomenutih istoričara, tokom, kako kažu, "oslobodilačkog rata na Kosovu igrao negativnu ulogu i izvodio antialbanske akcije", prenela je prištinska Koha.

 

Oni kažu i da im je još uvek u svežem sećanju period kada su visoki dostojanstvenici manasira Dečani u tom zdanju "osveštavali stotine srpskih paravojnih snaga koji su nakon toga počinili najteža krivična dela nad Albancima iz Dečana, okoline i šire".

"Neistina je da manatir Dečani pripada srpskoj crkvi, već je to hram pravoslavnih Albanaca, koji je obnovljen na temeljima ilirskog hrama. - Dardan, a manastir je sagradio Fra Vita Kuči na zemlji Haka Kučija iz Dečana", navodi se u reagovanju istoričara iz dečanskog ogranka udruženja "Ali Hadri".

Na Janićevu izjavu da sveštenstvo manastira Visoki Dečani ima kosovske dokumente i da poštuju kosovske zakone, istoričaru kažu da je to "potpuna drskost" i da iguman Sava, kako kažu, ne poznaje i ne poštuje zakone tzv. Kosova, a to zaključuju po tome što SPC kosovsku teritoriju ne naziva "Republikom Kosovo", već Kosovo i Metohija.

 

Oni su pozvali igumana Savu da "povuče" svoje izjave i izvini se za navodni geocid koji je, kako tvrde, "srpski narod počinio nad Albancima iz Dečana".

Traže od Jajića i da povuče izjave koje, kako kažu, destabilizuje bezbednosnu situaciju u Dečanu tvrdnjom da preduzeća "Apiko" i "Iliria" pripadaju manastiru.

"Podsećamo Savu i njegove nadređene da nema Albanaca koji će preneti imovinu i preduzeća 'Apiko' i 'Ilirija' u vlasništvo manastira Dečani, jer je za nas odluka Ustavnog suda Republike Kosovo iz 2016. godine, neprihvatljiva i neprimenjiva, s obzirom na to da je doneta na osnovu dokumenata iz perioda Miloševićevog režima", navodi se u reagovanju dečanskog ogranka udruženja istoričara "Ali Hadri".

ŽESTOK GAF Gugl "preselio" Visoke Dečane (FOTO)

SPREMA SE HAOS? Stanovnici Dečana se protive odluci o vlasništvu zemlje

PROMENE NA ČELU EPARHIJE RAŠKO-PRIZRENSKE Sava dečanski menja vladiku Teodosija?!

 

BONUS VIDEOSnajperista američkih Foka upucao vozača mercedesa

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi