Voja Amerikanac
Privatna arhiva
Voja Amerikanac, sedi

Privatna arhiva

Voja Amerikanac, sedi, Foto: Privatna arhiva

Ekipa Srba, Crnogoraca, Albanaca, Bugara, Turaka i Makedonaca razvila je međunarodni šverc heroina, koji je posebnim modusom pakovan u drvene ukrasne panele!

Pročitajte još:

Pripadnici Bezbednosno-informativne agencije i policije uhapsili su vođu kriminalnog klana „Amerika“ Veselina Raičevića, zvanog Meda, brata Vojislava Voje Amerikanca, koji je misteriozno nestao krajem devedesetih s još tri osobe i više od dva kilograma heroina. Sumnja se da ova četvorka pripada međunarodnoj kriminalnoj grupi „Amerika“, koja je krajem prošlog veka važila za najjaču na ovim prostorima, a odao ih je naizgled neupadljivi deo prtljaga!

Klan „Amerika“ postoji više od 30 godina

Raičević je jedan od uticajnijih ljudi kriminalnog klana „Amerika“, nazvanog tako jer su šefovi grupe američki državljani srpskog porekla. Ovo je jedna od najozbiljnijih i najdugovečnijih balkanskih kriminalnih grupa koja postoji više od 30 godina. Ključni posao im je međunarodni šverc droge, ali su poznati i po ubistvima. Policijski doušnik sa kodnim imenom Srećko je 2001. ispričao da je Voju Amerikanca otela suparnička ekipa, mučila ga i ubila. Klan je posle toga iz osvete organizovao seriju ubistva beogradskih kriminalaca. Posle nestanka Voje Amerikanca, šef klana je postao Mileta Miljanić, koji živi u Njujorku. Njegova desna ruka Zoran Jakšić osuđen je za šverc kokaina i još je na robiji u Peruu. Veselin je, prema rečima Srećka, posle smrti brata ostao u vrhu ovog klana. Prošle godine je u Beogradu osnovao firmu za iznajmljivanje smeštaja. Pre toga bio je vlasnik firme koja se bavila poslovima oko klađenja, a poseduje više nekretnina u Beogradu, Podgorici i rodnom Danilovgradu.

- Radili su male količine po turi. Droga je posebnim modusom bila upakovana u dasku. Pretpostavljalo se da je drveni ukrasni panel kao oblanda filovan heroinom i da je u svaki pojedinačno pakovano od 1,5 do tri kilograma narkotika. Odavno im nije pala roba, a kuriri važe za pouzdane isporučioce - kaže naš izvor blizak istrazi i dodaje da je grupa uhapšena 13. aprila uveče, u poznatom beogradskom restoranu. 

U zajedničkoj akciji BIA, Četvrtog odeljenja Policijske uprave za grad Beograd i Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) uhapšeni su Veselin Raičević, zvani Meda, članovi grupe Imrli Alili (60), zvani Merlin, i Aleksandar Stević (41), kao i glavni kurir Ašim Jusufi (52) iz Makedonije, koji je bio zadužen da isporuke stignu na pravu adresu.

Praćenjem Mede i Merlina, policija je utvrdila da su, navodno, bili glavni za krijumčarenje heroina upakovanog u drvene ukrasne panele. Heroin je poreklom iz Turske, a u Srbiju je ulazio preko Bugarske i Makedonije, dok je Austrija bila krajnja destinacija.
- Jusufi je bio glavni kurir ovog međunarodnog lanca droge, zadužen za realizaciju pojedinačnih isporuka. On je stigao u Srbiju 13. aprila autobusom gradskog prevoza „Preševo“ na liniji Skoplje-Niš. Pre puta za Beograd, sastao se s jednom Bugarkom. Sreli su se nakratko na bugarskoj granici. Ona je neposredno pre sastanka iz Bugarske ušla u Srbiju, a odmah posle razgovora se vratila, dok se Jusufi od Niša do granice dovezao taksijem. Kada se u Nišu ukrcao u autobus za Beograd, bilo je uočljivo da pored kofera drži dasku, upakovanu u celofan - navodi naš izvor.

Zoran Jakšić

MUP

Zoran Jakšić, Foto: MUP

Reč je o dobro organizovanoj kriminalnoj grupi koja se duže vreme bavila međunarodnim švercom droge, a policija je posle hapšenja u restoranu pretresla i njihove stanove.

Slučaj je prebačen Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, što znači da se uhapšeni ne sumnjiče kao članovi organizovane kriminalne grupe.