Maja Adrovac i advokat Dalibor Katančević
E-stock Katarina Mihajlović
Maja Adrovac i advokat Dalibor Katančević

E-stock Katarina Mihajlović

Maja Adrovac i njen advokat Dalibor Katančević, Foto: E-stock/ Katarina Mihajlović

Pročitajte još:

 

Dragomir Vasiljević, sudski veštak za telekomunikacije, prvobitno je tvrdio da je Zdravković posle atentata bio istovremeno na dva mesta i naveo „da je mogao biti u Padinskoj Skeli, ali i u Višnjici, koja je s druge strane Dunava“. Međutim, na jučerašnjem suđenju je promenio iskaz, govoreći da sa 99,9 odsto sigurnosti tvrdi „da je sve vreme bio u Višnjici“.

Preživeo atemntat Milan Beko

Masanori Jošida/ALO

Preživeo atentat,Milan Beko, Foto: Masanori Jošida/ALO

Više tužilaštvo u Beogradu tereti Aleksandra Zdravkovića (40) da je 14. novembra 2014. sa više nepoznatih osoba pokušao da ubije Milana Beka ispred njegove kuće na Senjaku, a potom pobegao prema Višnjici. Na teret mu se stavlja da je doveo u pitanje život Bekovog vozača Dragana Dragaša jer je pucao u njih dok se automobil kretao usporeno kako bi daljinskim upravljačem otvorili kapiju i ušli u dvorište.

Pre ovog događaja bio je izručen iz Belgije zbog razbojništva. U slučaju atentata na Beka uhapšen je sredinom jula 2016. na osnovu tragova DNK.

Uviđaj na mestu pucnjave

Petar Dimitrijević

Uviđaj na mestu pucnjave, Foto: Petar Dimitrijević

Policija je od njega uzela DNK profil kada je posle ranjavanja u lakat završio u bolnici. Tragovi koji su nađeni ispred Bekove kuće su se poklopili sa njegovim DNK profilom, što je bio i osnov za hapšenje.

- Tvrdnje „da je malo bio u Padinskoj Skeli, malo u Višnjici“ su apsolutno netačne. Veštak Vasiljević izigrava Šerloka Holmsa! Tražimo novo veštačenje da bi se utvrdilo gde je optuženi bio - rekao je Katančević, a sudija ga je upozorio „da se Vasiljeviću tako ne obraća“.
Vasiljević je juče objasnio da se ranije rukovodio mapama mobilnog operatera, ali da sada ima dodatne nalaze.

- Prema sadašnjem stanju, nema preklapanja boravka. Postoji mogućnost da je Zdravković sve vreme bio u Višnjici. Veštačio sam mape od 8. do 16. novembra 2014. godine, koje su zabeležile kretanje Zdravkovićevog telefona u Višnjici. Prvobitno sam po nalazu baznih stanica mobilne telefonije tvrdio da je Zdravković mogao da se kreće od Padinske Skele prema Višnjici. Posle dodatnih podataka, ostajem pri svom prvobitnom nalazu, ali sa 99,9 odsto sigurnosti tvrdim da je optuženi sve vreme mogao da bude u Višnjici, a da su bazne stanice pokazivale da je u Padinskoj Skeli - objasnio je Vasiljević, navodeći da to zbog preklapanja baznih stanica sa jedne i sa druge strane Dunava.

Pink panter svedoči putem video-linka

Suđenje se nastavlja 6. decembra, kada treba da svedoči Ivan Adrovac, suprug Maje Adrovac, i to putem video-linka. Adrovac se nalazi u pritvoru švajcarskog suda zbog krađe. On nikada zvanično nije doveden u vezu sa napadom na Beka, ali policija sumnja da je u tom događaju imao značajniju ulogu. Za Adrovca se prvi put čulo kada je u januaru 2014. priveden sa još šestoricom članova grupe i javno obeležen kao saradnik Luka Bojovića. Kod njih su prilikom hapšenja pronađeni droga, oružje, falsifikovana dokumenta i skupoceni „roleks“ satovi, od kojih je jedan, navodno, vredeo 35.000 evra. Adrovac je uhapšen sredinom marta 2016. u Švajcarskoj, kada je povezan sa ozloglašenom grupom pljačkaša „Pink panter“.

- Broj je mogao biti u Višnjici u zoni slobodnog signala, ali mi je mobilni operater rekao da se telefon mogao nalaziti i sa druge strane Dunava, ako je tamo signal slab. Broj za koji se navodi da je Zdravkovićev bio je isključen i van mreže. Vodio sam ga kao nedostupnog, jer nisam znao šta se dešavalo sa telefonom. Komunikacija je uspostavljena otprilike sat i po posle atentata - rekao je veštak. 

Milica Colić, branilac Aleksandra Zdravkovića, i Dalibor Katančević, branilac Maje Adrovac, zatražili su novo veštačenje, navodeći da prethodno nije urađeno pravilno i po zakonu.

 

Branilac Aleksandra Zdravkovića je tražila da njen branjenik bude pušten da se brani sa slobode i da mu sud odredi kućni pritvor, navodeći da je od 18. jula 2016. bez ijednog dokaza u pritvoru.

Sud je odbio sve predloge odbrane kao neosnovane.