Valjaju drogu putem interneta!

Enis Sadiku | vesti 2018-03-31 16:31:01 2018-03-31 16:31:01

Narko-dileri su smislili nov i veoma bezbedan način za prodaju narkotika! Na sajtu „www.vutra.org“ pojavilo se detaljno uputstvo kako da se nabavi seme, kako se gaji i proizvodi marihuana.

Alo

Deljenje uputstva, Foto: Alo

 Forumaši se kriju iza legalizacije marihuane u medicinske svrhe i uglavnom razmenjuju iskustva s duvanjem - kako je najbolje smotati džoint i slično. Kada posetite taj forum i pročitate šta sve pišu, biće vam jasno da oni legalizaciju vide samo kao bolju mogućnost za uzgajanje, prodaju i konzumiranje marihuane.

Hvali se na sajtu, Foto: Alo

 

Za razliku od pomenutog sajta, koji daje instrukcije za gajenje, „unavutri.com“ na satiričan način promoviše konzumiranje marihuane, dok „marijuanatravels.com“ obaveštava u kojim gradovima može da se kupi droga. Na tom sajtu pružaju se informacije o nabavci marihuane u Beogradu i Subotici. Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA prikupio je neophodne podatke o tim, kao i o sličnim sajtovima i profilima koji se bave promovisanjem marihuane i druge droge i prosledio ih policiji.

Stevan Đokić, Foto: Dejan Briza Alo

Kako saznajemo, inspektori po prijavi DBA proveravaju da li se neki od tih sajtova i profila bave i prodajom droge.

Prva hapšenja u Vojvodini

U svetu se beleži enorman rast prodaje droge putem sajtova, zbog čega ne čudi što su se pojavili i kod nas. Stevan Đokić kaže da je do sada bilo slučajeva kupovine opreme za uzgajanje marihuane putem stranih sajtova.

- Prodaju narkotika i opreme za proizvodnju marihuane putem interneta naša policija i tužilaštvo rešavaju u saradnji sa inostranim policijama i tužilaštvima. Poteklih nekoliko godina policija i tužilaštva su zabeležili konkretne rezultate na terenu, uglavnom u Vojvodini - navodi Stevan Đokić.

 

Prikazivanje robe, Foto: Alo

Stevan Đokić, direktor Centra za bezbednost i istrage, za „Alo!“ objašnjava ko stoji iza pomenutih sajtova i čemu oni služe.

- Sajt „www.vutra.org“ okuplja Hrvate, Bosance, ali i Srbe. Tamo možete da dobijete sve potrebne savete kako da uzgajate marihuanu kod kuće. Na pomenutom sajtu postoje i mentori kojima možete posebno da se obratite za savete. Dosta tih mentora je iz Srbije. Na forumu se čak možete dogovoriti i o kupovini svih potrebnih pomagala za uzgoj marihuane u veštačkim uslovima. Na tom javnom forumu možete da dobijete i savete i informacije kako da naručite seme marihuane iz inostranstva - objašnjava Stevan Đokić.

Kolekcija, Foto: Alo

U Srbiji su, prema Đokićevim rečima, počela hapšenja onih koji se sumnjiče da putem sajtova i foruma kupuju seme za marihuanu i prodaju drogu. 

- Neke osobe su uhapšene jer je kod njih pronađena laboratorija za uzgoj marihuane, dok su pojedini privedeni zbog toga što im je pronađena određena količina marihuana - kaže Stevan Đokić na kraju razgovora.

 

Expand player
Pogledajte više