Nemačka policija
Shuterstock
Nemačka policija

Shuterstock

Nemačka policija, Foto: Profimedia

Naši građani u Evropskoj uniji turistički da mogu borave najviše 90 dana, zbog čega je Goran B. pre tri godine došao na ideju da počne novi posao i da radne vize na crno naplaćuje 300 evra. Kako prenose mediji, on je u Ofenbahu imao svoje preduzeće za čišćenje i radnicima koji su bili zaposleni kod njega uz pomoć mađarskog carinika koji radi na nemačkoj granici obezbeđivao je radne vize na crno po ceni od 300 evra. Mađarski carinik je za pečatiranje pasoša dobijao 100, dok je on za sebe zadržavao 200 evra!

Goran 20 godina u Nemačkoj

Nemački mediji navode da Goran B. odavno živi na teritoriji Nemačke i da se bavi raznim poslovima. - Goran B. je došao u Nemačku 1997. godine i vodio je u Ofenbahu preduzeće za čišćenje dugi niz godina. Pre tri godine počeo je novi posao sa prevozom putnika - naglašava „op-online.de“.

 Posao se kasnije razgranao, pa je radne vize sređivao zemljacima širom Nemačke, sve dok informacija nije došla do policije! 

- Pošto Srbija ne pripada EU, građani Šengen zone podležu određenim propisima o prebivalištu. Građani u EU bez radne dozvole mogu boraviti najviše 90 dana. Goran B. je osumnjičen da je organizovao pečatiranje papira za Srbe koji nisu imali boravišnu dozvolu. Kada Srbi dođu do granice sa Mađarskom, kod mesta Reske, Goran B. je uzimao njihova dokumenta i u saradnji sa carinikom udarao pečat zahvaljujući kojem je izgledalo kao da imaju obezbeđene sve papire za ulazak u EU sa radnim dozvolama - navode izvori iz policije bliski istrazi za nemački portal „op-online.de“.


Kako se navodi, Goran B. je dobijao 300 evra po pečatu, od čega je 100 evra išlo njegovom partneru.
- Tužilaštvo u Nemačkoj ga tereti za 44 slučaja, a prema navodima policije, svojim kriminalnim poslovanjem je zaradio 15.150 evra - ističu mediji.

Osumnjičeni za krivična dela u Italiji

Italij

Osumnjičeni za krivična dela u Italiji, Foto: Italijanska policija

Koliko je njegovo preduzeće dobro poslovalo, Goran B. je u oktobru 2016. godine tražio zaposlene. Tada je zaposlio izvesnog Veselka M., koji mu je postao desna ruka. Sumnja se da su njih dvojica prevozili ljude i robu između Nemačke i Srbije i ujedno razradili posao sa radnim vizama. 

Slučaj je preuzeo Okružni sud u Darmštatu, a suđenje je počelo u ponedeljak. 

Pohapšeni Srbi u Italiji

Četvorica Srba - Momčilo P. (37), Bogoljub B. (33), Dejan M. (41) i Miloš V. (64), uhapšeni su prošlog petka u Italiji u Veroni zbog sumnje da su krali automobile I pljačkali radnje. Za Milošem V. se tragalo i ranije, jer je izbegavao odsluženja dve zatvorske kazne! Njih četvorica se nalaze u pritvoru u Udinama i terete se za više krađa automobila i drugih pljački.

 




 

 

 

Komentari (1)

dejan

28.02.2018 22:15

Gospodin čovek