Radoje Zvicer, pokušaj ubistva i hapšenje osumnjičenih
Printscreen / Youtube
Hapšenje napadača

Ukrajinska policija

Hapšenje napadača , Foto: Ukrajinska policija

Dokaz koliko su nesposobni jeste i da je pucač sa svega tri metra ispalio sedam hitaca, a nije prišao da overi žrtvu, što je inače standardan metod egzekucije. Zbog pokušaja ubistva uhapšeni su Srbi Petar J. (46) i Milan B. (41), crnogorski državljani Stefan Đ. i Emil T., dok se za petim napadačem traga.

Zvicer je teško ranjen u grudi i stomak i za njegov život se bore lekari. Pokušaj likvidacije Zvicera verovatno je povezan sa ratom koji njegov klan godinama vodi sa suparničkom škaljarskom kriminalnom grupom, ali ne isključuje se ni mogućnost da se on našao na meti zbog preraspodele uticaja u samoj organizaciji, kao i između balkanskih kriminalnih klanova koji kontrolišu trgovinu drogom.

Atentatori su uhapšeni dok su pokušavali da iz Ukrajine pobegnu u Moldaviju, a tokom privođenja su pokušali da pobegnu. Stefan Đ., jedan od uhapšenih, nalazio se na međunarodnoj poternici zbog sumnje da ubio Baranina J. K.

Ipak, sagovornik „Alo!“ kaže da motiv atentata treba tražiti na više strana.

- Ne isključuje se mogućnost da su organizatori pokušaja Zvicerovog ubistva došli do njega posle prošlogodišnje rekordne zaplene kokaina u Odesi. Tada je pala ekipa koja je iz Kolumbije švercovala oko 20 tona kokaina pomešanog sa lakom i farbom, a cilj im je bio da ga kasnije izoluju u laboratoriji. Naime, kako su pripadnici škaljarskog klana iz Atine kontrolisali šverc narkotika, tako se sumnja da je zbog rata koji vlada među klanovima suprotna ekipa našla uporište u Ukrajini odakle su kontrolisali Crno more - rekao je naš izvor i dodao:

Hapšenje napadača

Ukrajinska policija

Hapšenje napadača , Foto: Ukrajinska policija

- Posle te zaplene u Odesi posumnjalo se da iza transporta stoji kavački klan, pa je onda usledila potraga za njihovim članovima u Ukrajini. I ranije se tragalo za Zvicerom, kome se trag izgubio posle neuspelog hapšenja u Prištini 2018. kada je posle dojave pobegao. Utvrđeno je da je koristio više različitih identiteta i bosanska dokumenta. Veruje se da je posle bekstva uz pomoć saradnika dospeo u Ukrajinu, gde je uspeo da konsoliduje klan i odomaći se.

Ono što trenutno nije poznato jeste da li iza ovog napada na njega stoji, kako se sumnja, suparnički klan koji je bukvalno obezglavljen, ili je došlo do sukoba unutar njegove ekipe. Mada, ne isključuje se ni mogućnost da se u igru uključila i treća ekipa kojoj je Zvicer zasmetao.

On navodi da je zanimljiv odabir ljudi za Zvicerovu likvidaciju. Izborom Balkanaca, kako se sumnja, poslata je poruka da iza pokušaja ubistva stoji suprotni klan, ali ne isključuje se ni mogućnost da je „neko želeo da to samo tako izgleda“.
Prema pisanju ukrajinskih medija, utvrđeno je da su osumnjičeni u Ukrajinu došli početkom maja, da su imali precizne informacije gde meta živi i kuda se kreće. Oni su organizovali nadzor mete, pa su je pratili dvadesetak dana. Usledila je kupovina automobila i oružja, pa su u utorak popodne krenuli u krvavi pohod.

Hapšenje napadača

Ukrajinska policija

Hapšenje napadača , Foto: Ukrajinska policija

Pokušaj Zvicerovog ubistva snimila je jedna od nadzornih kamera u Dragomirovoj ulici 10, u elitnom stambenom kompleksu Novopečerskije Lipki, gde Zvicer živi sa porodicom.

Na snimku se vidi da su dva maskirana napadača zaustavila crni „smart“ nasred ulice, prišunjali se između automobila, a onda izleteli pred Zvicera dok je džogirao sa maskom i rukavicama. Zvicer je opušteno džogirao, a kada je spazio napadače pokušao je da pobegne. Međutim, ubica u belom je pojurio za njim i nastavio da puca! Prema nezvaničnim informacijama, ubica je ispalio sedam hitaca od kojih su četiri pogodila Zvicera u grudi. Posle pucnjave, misleći da su obavili zadatak, napadači su ušli u automobil i pobegli.

Stotinak metara dalje zaustavili su se i zapalili automobil i oružje u njemu, kako bi uništili dokaze. Tada je plamen iz automobila zahvatio jednog od napadača. Analizom snimka utvrđeno je da su napadači tada sačekali saučesnike, te da su svi zajedno pobegli crnim džipom.

Kako je saopštio Igor Klimenko, šef nacionalne policije, odmah je pokrenuta policijska akcija.

- Odmah je usledila potera. Policija je utvrdila rutu kojom se automobil kretao, krenuli su prema oblasti Odesa, kako bi zemlju napustili bez carinske kontrole na granici s Moldavijom. Shvativši da su napadači naoružani, specijalne snage KORD-a bile su uključene u hapšenje. Tada su napadači pokušali da pobegnu, ali su odmah uhapšeni - rekao je Klimenko.

Snimak ubistva

Facebook printscreen

Snimak ubistva, Foto: Facebook printscreen