Glumac Stiven Sigal
Tanjug, Ivana Sekretarev
Glumac Stiven Sigal

Tanjug, Ivana Sekretarev

Glumac Stiven Sigal, Foto: Tanjug, Ivana Sekretarev

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država podigle su optužnicu protiv Srbina Kristijana Krstića, koji je prevarom sa kriptovalutama oštetio Amerikance za oko sedam miliona dolara, a među njima i glumca sa srpskim državljanstvom Stivena Sigala.

Kristijan Krstić je osnovao „Start Options“ i „Bitcoiin2Gen“, kriptovalutu nove generacije, poznate i kao B2G, i od 2017. navodio brojne američke investitore da ulažu svoj novac. Kako bi prikupio što veći broj investitora, Krstić je angažovao američkog glumca Stivena Sigala da ga reklamira i promoviše. Kako bi dodatno zavarao svoje žrtve, koristio je pseudonim „Feliks Logan“.

Zvezda sa srpskim pasošem

Američki glumac i muzičar Stiven Sigal je dobio 2016. državljanstvo Srbije. Holivudski glumac je više puta boravio u Srbiji, obišao je Prihvatilište za decu u Beogradu, delio mališanima novogodišnje paketiće, a na dočeku Nove godine svirao je sa svojim bendom ispred Skupštine u Beogradu.

Dok se predstavljao kao deo Međunarodne internetske berze digitalnih valuta, investitorima je ponudio opciju za zaradu tako što mogu da dolarima kupuju B2G, a potom tokene da zamene za dolare ili evre i da na ovim transakcijama zarade.

Međutim, sav novac koji su ulagali Krstić je preusmeravao na svoj bankovni račun na Filipinima. Na ovaj način nezakonito je prikupio gotovo sedam miliona dolara, a potom prekinuo kontakt s investitorima i nestao. Naknadno je izdao saopštenje u kojem je naveo da su njegovu firmu kupili ruski kapitalisti.

U svoju prevaru uvukao je i glumca Stivene Sigala, tako što mu je platio 250.000 dolara za reklamu i dao B2G tokene u vrednosti od 750.000 dolara. Glumac, koji nije znao za prevaru, bio je na udaru američkih vlasti, okrivljen da je izbegao da plati porez, zbog čega je morao da plati 157.000 dolara i još toliko kao kaznu.

Američko ministarstvo pravde podnelo je optužnicu protiv Krstića pred sudom u Bruklinu, po kojoj se tereti za prevaru, pranje novca i zaveru sa hartijama od vrednosti. Ako bude osuđen, preti mu kazna zatvora od 20 godina.

Pročitajte i: