AGIM ČEKU DVA SATA SASLUŠAVAN Ubica hiljadu Srba stigao u Hag, Albanci uplašeni zbog sudbine njihovog vođe, crno mu se piše

Tužioci su se tokom saslušanja posebno interesovali za zločine u kojima su nastradali civili

Agim Čeku
Agim Čeku, Foto: EPA

Pune dve decenije ubijeni i njihove porodice na Kosovu i Metohiji čekali su početak sudskih procesa za ratne zločine koje su u južnoj srpskoj pokrajni počinili pripadnici terorističke organizacije OVK. Pred Specijalnim sudom u Hagu vodi se više postupaka, a na čekanju je na desetine optužnica koje bi trebalo da budu potvrđene do kraja ove godine.

Dok javnost čeka ishod odlučivanja o optužnici protiv Hašima Tačija, koji je osumnjičen za najmonstruoznije zločine, pred ovim sudom saslušano je više pripadnika OVK, među kojima je Agim Čeku (60), bivši komandant glavnog štaba ove terorističke organizacije, koji ima status osumnjičenog.

Njegovo saslušanje je trajalo oko dva sata, a tužioci su se posebno interesovali za zločine u kojima su nastradali civili. Advokat Artan Ćerkini nije otkrio detalje sa saslušanja, samo je potvrdio da je Čeku bio pred tužiocima i istražiteljima.

- Agim Čeku je saslušan. Za danas smo završili. On je saslušavan u svojstvu osumnjičenog. To je sve što vam u ovom trenutku mogu reći - kazao Ćerkini. Čeku je početkom septembra potvrdio da je dobio poziv iz Haga i tada je rekao da će se odazvati i sarađivati sa ovim sudom.

- Daću odgovor na svako pitanje koje mi budu postavili - kazao je Čeku početkom septembra.

Čeku je po poternici Srbije zbog ratnih zločina na KIM do sada hapšen četiri puta, i to u Bugarskoj, Sloveniji i Mađarskoj, dok je iz Kolumbije proteran. Nijedna od ovih zemalja nije ga izručila Srbiji, iako se on nalazio na Interpolovoj poternici. Njegova teroristička karijera počela je mnogo pre maja 1999. godine kada se zvanično priključio OVK. Naime, Agim Čeku je kao oficir nekadašnje JNA prešao da služi u hrvatskoj vojsci i to u vojnim akcijama „Oluja“ i „Medački džep“, za šta je od Franje Tuđmana dobio čak devet odlikovanja. Procenjuje se da je na KIM i u Hrvatskoj ubio oko hiljadu ljudi.

Na Kosovo i Metohiju vraća se 1998. godine, a nekoliko meseci kasnije, u maju naredne godine, preuzima rukovođenje OVK. Organizovao je više desetina napada na snage bezbednosti Srbije i srpske civile. Kada je upravu nad KIM preuzeo UNMIK, Čeku postaje načelnik Kosovskog zaštitnog korpusa. Po završetku sukoba u južnoj srpskoj pokrajni, Agim Čeku je osnovao političku stranku, a od 2006. do 2008. bio je i premijer lažne države Kosovo.

Osumnjičen za ubistvo 687 ljudi na KIM

Agim Čeku
Agim Čeku, Foto: EPA

Agima Čekua srpsko pravosuđe sumnjiči za ubistvo 669 Srba i 18 drugih nealbanaca. Tokom 1999. godine i do početka 2000. Hašim Tači i Agim Čeku su, zajedno sa drugim pripadnicima OVK i drugim naoružanim albanskim grupama, činili etničko čišćenje i izvodili terorističke napade u kojima je poginulo i teško povređeno više stotina civila, među kojima su deca, žene i stare osobe.

Nakon zločina se obogatio

Od proglašenja nezavisnosti, Agim Čeku počeo je brzo da se bogati, a veliki deo bogatstva stekao je kriminalnim aktivnostima. Njegov rođeni brat Edhem Čeku važi za ključnog švercera oružja, droge i akcizne robe u Peći, ali i na širem području. Za Agima se zna da stoji iza preduzeća „Sloga“ iz Prištine, koje je vlasnik dva velika hotela u kojima se organizuju prostitucija i kockanje. Vlasnik je više kuća i zgrada, kao i preko 60 poslovnih prostora na KIM. U prijateljskim vezama je sa Ramušem Haradinajem.

Ubijao i u Hrvatskoj

Početkom rata na prostoru bivše Jugoslavije, Agim Čeku je dezertirao iz JNA i priključio se hrvatskoj vojsci. Bio je komandant jedinice koja je iste godine u Gospiću izvršila više ubistava i otmica Srba. Njegova jedinica odgovorna je za likvidaciju i nestanak oko 170 Srba. Zbog učešća u „ Medačkom džepu“, akciji u kojoj je ubijeno 88 Srba, među kojima 17 žena, i spaljeno više sela, od Tuđmana je dobio generalski čin. Posle „Oluje“ Tuđman je Agima još jednom odlikovao.

Povezane vesti

 • Korisnik: Trig
  29/09/2020 - 12:22
  Eh sto nismo Izrael....
 • Korisnik: Nada
  29/09/2020 - 10:46
  U Hagu je sve toliko korumpirano da prosto sumnjam u njihov rad i da ce osuditi ijednog zlocinca . Osudili su Srbe ni krive ni duzne a monstrumi i dalje po Kosovu i Metohiji ubijaju i pljackaju civile ! Nadam se da je pravda spora ali dostizna !
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi