Fabrika, radnici
Shutterstock
Fabrika, radnici

Shutterstock

Fabrika, radnici, Foto: Shutterstock

Iako u Elektroprivredi Srbije kažu da je kradljivaca elektroopreme mnogo manje nego ranije, u Nišu je i dalje godišnja šteta milionska. Dok se u zemljama u okruženju čupanje ovih vodova i kablova tretira kao akt terorizma, kod nas zavređuje pažnju - sitne krađe!

Otimanje kablova, delova stubova dalekovoda i elektroopreme iz distributivne mreže "EPS Distribucije" zbog prodaje bakra na otpadima, problem je sa kojim se EPS bori godinama.

- Ovakvih slučajeva ima mnogo manje nego ranije, jer smo preduzeli niz mera da ovoj pojavi stanemo na put - kažu u EPS. - U Beogradu, na primer, bakarni kablovi su zamenjeni optičkim, na distributivnim trafostanicama je postavljen video-nadzor, a dobra saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova dala je izvanredne rezultate.

Iako su decenijama na tronu po čestim krađama, osim Niša, bili i Jagodina, Šabac i Kraljevo, iz EPS naglašavaju da u distributivnom području Kraljeva poslednje dve godine nije bilo krađe kablova i da su gotovo iskorenjene.

- Na distributivnom području Novog Sada u toku 2019. godine dogodila se jedna krađa na dalekovodu 35 kV Novo Miloševo - kažu nu EPS. - Ukradeno je bakarno uže u dužini 3.700 metara, teško 1.150 kilograma. Tom prilikom distribuciji je načinjena šteta u iznosu od 1,2 miliona dinara.

I poslednji slučaj u u Nišu, gde se procenjuje da vrednost bakra u tri električna voda koja su ukradena ne prelazi 200 evra, šteta koju trpe preduzeća je po 10.000 evra svakog dana.

To što je već godinama gotovo nerešiv problem krađa u Nišu verovatno ne čudi kad se zna da se tamo nalazi nekoliko velikih neuslovnih naselja čije uglavnom maloletne stanare policija često hvata u ovim prekršajima.

- Krađe elektroopreme i oštećenja samih energetskih objekata su česta pojava u Nišu, a štete su milionske - upozoravaju u EPS. - Trpe i građani koji satima ostaju bez struje, kao i zaposleni u "Distribuciji". Dobra saradnja sa MUP daje rezultate, ali počinioci su uglavnom takvog materijalnog statusa da se od njih šteta ne može ni naplatiti. Zato smo više puta insistirali da se za ovakva dela pooštre zakonske kazne, jer se ugrožava bezbednost države i građana. Trebalo bi se ugledati na primere Bugarske i Rumunije, koje su donele zakone po kojima se ovakvi prekršaji smatraju delom terorizma.

LOPOVLUK I POD NAPONOM

NA meti lopova nisu samo kablovi elektrodistribucija, već i telekomunikacioni i železnički. Bilo je slučajeva da se zbog bakra kradu i kablovi pod naponom. Iako se zna da bakar završava na otpadima, čudi kako još nije pronađen način da se evidentira poreklo tog bakra.

Tagovi