Mladen Novaković-Tocilo
MUP
Mladen Novaković-Tocilo

MUP

Nabavljao kvalitetnu drogu iz Turske, Mladen Novaković-Tocilo, Foto: MUP

Preslušavanjem presretnutih razgovora u Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje Mladenu Novakoviću (37) zvanom Tocilo, iz Amerića kod Mladenovca, koji je uhapšen 14. novembra 2019. prilikom zaplene 77 kilograma najčistijeg heroina i 200 grama kokaina, vrednih čak pet miliona evra. Ista optužnica tereti njegove saučesnike Sašu Nikolića (38) i Velibora Cvetanova (54).

Na suđenju su preslušani razgovori iz oktobra 2019. između Novakovića i Nikolića oko preuzimanja i prodaje droge. Veći deo razgovora je nerazumljiv, a u njima nervozni Tocilo navodi Nikolića da kamionom ode na mesto gde je sakrivena droga.

- Tocilo navodi: „Ovde sam se uštekao da mu pokažem“, a zatim upućuje Nikolića: „Samo piči pravo. Onda okreni, pokupi i idemo“. Na šifrovanu opasku Nikolića „da će možda da izađe rukavica“, Tocilo mu je ljutito odgovorio: „ Šta me boli ku*ac više, nemoj dalje da pričamo! Piči, dodaj gas, gazi ga!“ - čulo se u razgovorima, a potom su ogovarali zajedničkog poznanika.

Mladen Novaković Tocilo, zaplena, droga

MUP RS

Hapšenje grupe Mladena Novakovića Tocila, Foto: MUP

- Dali smo mu robu, pa će da se otruje, majku mu jebem! Mota se tu po Beogradu, drogira se. Šta ti je život, majku mu jebem u pi*ku - besneo je Tocilo.

Kada je Nikolić konstatovao „da je od pi*aka poludeo“, Tocilo mu je objasnio:

- Nisu one, nego je prezupčio! Drogira se, ne zna šta radi! Uzima svako sranje, a posle mu moja roba nije dobra! Što je trošiš kad ti nije dobra. Rekao sam mu još: ’Burazeru, dobri smo drugari, stigla je nova roba, uzmi peticu i ostavi pare. I ne moraš da ostaviš pare uopšte. Probaš je i ako ti odgovara, uzmi je.’ Ma, čovek je degen! - besneo je Tocilo.

Iako su koristili strogo šifrovane reči za drogu, Tocilu se u jednom razgovoru s Nikolićem omaklo:

- Ostavi tu drogu, da se vratiš po nju. Vozi, brate, danas... do ku*ca, brate, da se okrenem, pa da bežim...

Mladen Novaković Tocilo, zaplena, droga

MUP

Tocilu je zaplenjeno 77 kilograma heroina i kokain, Foto: MUP

Tocilu su lisice na ruke stavljene u šumi u okolini Mladenovca, gde je 33 kilograma heroina izuzetne čistoće pakovao u “štek”. Ostatak droge koji je oduzeto od Tocilove ekipe, nađen je dan posle hapšenja. Heroin je bio sakriven u specijalno napravljenim burićima zakopanima i prekrivenima zemljom.

Operativnim radom utvrđeno je da je Novaković nabavljao velike količine heroina visoke čistoće u Turskoj, a potom drogu prebacivao i rasturao po Srbiji.

Vrednost zaplenjenih narkotika procenjuje se na više od 5.000.000 evra, a policija je tokom ove akcije oduzela i više skupocenih automobila.

Tocilo je na početku suđenja pred Specijalnim sudom u Beogradu odbio da iznosi odbranu, ali je kratko rekao da nije kriv i da ne želi ni da odgovara na bilo kakva pitanja.

Mladen Novaković Tocilo, zaplena, droga

MUP

Heroin je stavio u specijalne buriće i zakopao, Foto: MUP

- Poštovani sudija i članovi veća, iskoristiću svoje zakonsko pravo da se branim ćutanjem - bilo je sve što je Novaković rekao on ranije u sudnici.

Kriminalnu karijeru Novaković je započeo 2008, kada je uhapšen zbog zelenašenja, i to tek pošto je jedna njegova žrtva iz sela u okolini Mladenovca pokušala da se ubije jer više nije mogla da plaća zelenašku kamatu.

Naime, početkom 2007. godine Novaković je žrtvi pozajmio 9.000 evra, a tokom narednih godinu i po dana od njega je naplatio kamatu od čak 42.600 evra!

Dužnik je zbog duga rasprodao svu imovinu i pokušao da se obesi, ali mu je kanap pukao. Preživeo je, a zelenaško klupko je počelo da se odmotava. Novaković je uhapšen, osuđen na četiri i po godine zatvora, ali je pušten na slobodu do pravosnažnosti presude.

Na slobodi nije mirovao, već je 2010. godine ponovo uhapšen i tada je osumnjičen da je organizovao osmočlanu bandu koja je pljačkala benzinske pumpe, menjačnice, zlatare i vozilo za transport novca FTO sistema.

U kriminalnoj grupi su bili mladići iz Mladenovca, Sopota i okoline, od kojih većina ranije nije imala problema sa zakonom. Vrednost opljačkanog plena bila je oko 20 miliona dinara. I tada je policija sumnjala da je Novaković trguje drogom, ali za to nije bilo dokaza.

Sud ga je, opet, pustio iz pritvora, iako je i tada čekao pravosnažnost presude za zelenašenje.

Slobodu je iskoristio da razgrana narko-mrežu u šumadijskim gradovima, pa je 2012. opet uhapšen...

Sa njim su privedeni i Miroljub Stepanović, zvani Mirko Ćelavi iz Mladenovca i Marko Milivojević iz Amerića, inače bivši zatvorski čuvar, kao i troje saradnika. Oni su uhapšeni u nastavku akcije koju je smederevska policija započela privođenjem petoro mladenovačkih dilera, među kojima su bili Milan Dimitrijević, zvani Bombonica, i Miloš Ignjatović, poznatiji kao Miša Konj, tada osumnjičeni a kasnije i osuđeni za trgovinu drogom na narko-tržištu u Mladenovcu, Smederevu, Smederevskoj Palanci, Topoli i Aranđelovcu.

Interesantno je da i tada kod Novakovića, za koga se verovalo da je rukovodio kriminalnom grupom, nije nađena droga, već su narkotici bili kod njegovih saradnika.

Ni nakon toga nije odlučio da se smiri, već je počeo da se bavi trgovinom heroina, ali je ovaj put imao još osmišljeniji plan. Postao je šef kriminalne grupe, u kojoj je bilo još devet saradnika, i organizovano su krijumčarili i prodavali narkotike.

Pročitajte još: