Terorista uhapšen u Srbiji, pa pušten

V. Papović | vesti 2016-03-29 22:27:32 2016-03-29 22:27:32

Bećir Asani zvani Beća, lider najekstremnijeg krila albanske partije DUA (Demokratska unija za integraciju) iz Makedonije, koji je organizovao rušenje spomenika caru Dušanu i krsta u Skoplju, uhapšen je pre dva dana na teritoriji Srbije, pa ekspresno pušten, ekskluzivno saznaje „Alo!“.

promo

Asani je pušten, a srpske službe nisu imale vremena da ga pitaju ni kuda je krenuo. Za njega je intervenisala lično Dušanka Divjak Tomić, ambasadorka Srbije u Skoplju.

- Razlog hapšenja na području Bujanovca je bio banalan, običan saobraćajni prekršaj. Verovatno niko ne bi ni saznao ko je u stvari uhapšen da za njega nije intervenisala lično ambasadorka.

Tek posle toga, naši su shvatili koga su imali u rukama i tako lako ispustili, a najgore od svega je što niko ne zna razlog Asanijevog dolaska u našu zemlju baš u vreme vruće predizborne atmosfere. Ima indicija da se na našoj teritoriji nalaze još neki opasni ljudi iz Makedonije, ali niko ne zna tačan razlog njihovog dolaska - prenosi dobro upućeni izvor našeg lista.

Prema informacijama „Alo!“, za Asanija je u srpskoj ambasadi intervenisao poslanik Artan Grubi, koji je takođe jedan od predvodnika napada Albanaca na srpska i pravoslavna obeležja u Makedoniji. Ono što se zna je da je Asani prvi čovek DUA, koja učestvuje u makednonskoj vlasti, u skopskoj opštini Čair. Srpski organi imaju dugačak spisak nelegalnih aktivnosti za koje se sumnjiči, a radi se o švercu narkotika i mnogim drugim kriminalnim delima. U tome uglavnom uspeva jer, prema obaveštajnim podacima, pod kontrolom drži sve policajce albanske nacionalnosti u pograničnoj oblasti.

Divljačko rušenje krsta i spomenika caru Dušanu

Nemiri zbog rušenja krsta u skopskom naselju Čair započeti su pre oko mesec dana, a Albanci su nasilno rasterali radnike koji su ga gradili. U neredima je povređeno više policajaca, a gradnja je na kraju zaustavljena. Prethodno su Albanci u više navrata pokušali da sruše spomenik caru Dušanu posle njegovog podizanja krajem 2013. godine. Uprkos najavama da će ga makedonske vlasti izmestiti, još stoji na svom mestu, ali pod budnim okom policije.

 

Ambasadorka penzionerka

Dušanka Divjak Tomić spada u ambasadore penzionere jer je u trenutku imenovanja imala više od 65 godina. Kao kadar Socijalističke partije Srbije, postavljena je na mesto ambasadora Srbije u Makedoniji pre nešto više od dve godine, do kada je obavljala dužnost otpravnika poslova u istoj ambasadi. Interesantno je da je odluka o njenom imenovanju objavljena nakon što je „Alo!“ Ministarstvu spoljnih poslova uputio pitanja u vezi sa plaćanjem zakupa rezidencije u Skoplju. Naime, Srbija je za 10 meseci, koliko nije imala ambasadora, platila 20.000 evra za zakup ambasadorske rezidencije u glavnom gradu Makedonije, koja je zvrjala prazna.

Expand player
Pogledajte više