Darko Šarić čeka drugu presud jer je prva ukinuta
privatna ahriva
Darko Šarić čeka drugu presud jer je prva ukinuta

privatna ahriva

Darko Šarić, snimljen 2004. godine u Pljevljima kada je kumovao Nebojši Jestroviću, Foto: privatna ahriva

Zanimljivo je da tužilac nije uopšte promenio prvobitnu optužnicu i u završnoj reči spominje ljude koji su već pravosnažno oslobođeni.

Pročitajte još:

 

- Tužilac ne samo što ignoriše dokaze koji idu u korist okrivljenih nego ignoriše i odluku Apelacionog suda koja ukazuje na brojne propuste u radu, kako tužilaštva, tako i suda. Ne znam kako da to objasnim, nikada u praksi nisam sreo da lica koja su pravosnažno oslobođena budu na optužnici i to upravo za događaje i radnje za koje su oslobođeni.

Advokat Radoslav Baćović, branilac Darka Šarića

Masanori Jošida/Alo

Advokat Radoslav Baćović, branilac Darka Šarića navodi da svi dokazi idu u korist njegovog klijenta, Foto: Masanori Jošida/Alo

Tužilac u završnoj reči, bez obzira na stav Apelacionog suda, uzima u obzir i presude o priznanju krivice za lica koja su to potpisala, a u kojima se kao organizator navodi i čovek koji je pravosnažno oslobođen?

- Te presude su još jedan od pokušaja tužilaštva da dokaže krivicu optuženih. One su donete na osnovu sporazuma nekih lica sa tužilaštvom i ne mogu se odnositi na treća lica nezavisno da li idu u korist ili na štetu tih lica. Okrivljeni može priznati samo svoje krivično delo i samo svoje radnje. U konkretnom slučaju čak niko od njih ne tereti Darka Šarića.

Šta mislite o odluci tužioca da u završnoj reči uzima kao relevantne izjave svedoka saradnika Nebojše Joksovića, iako se tokom procesa moglo uočiti da on zbog materijalne koristi tereti Darka Šarića?

Nebojša Joksović

Alo/Privatna arhiva

Svedok saradnik Nebojša Joksović jedino tereti Darka Šarića i to zbog Šarićeve milionske imovine koju je dobio od tužilaštva, naglašava advokat, Foto: Alo/Privatna arhiva

- Svi dokazi do sada izvedeni u postupku idu u korist Darka Šarića. Jedino Nebojša Joksović tereti Šarića, ali tereti ga na osnovnu posrednih saznanja, na osnovu priče koju je čuo. To nije nikakav dokaz u postupku, ali tužilaštvu i to mnogo znači u nedostatku relevantnih dokaza. On je neubedljiv, neiskren, neuverljiv i nejasan, ne daje jasne odgovore i izbegava da odgovori na bilo koje pitanje koje ugrožava njegov status svedoka saradnika ili milionsku imovinu Darka Šarića, koju mu je tužilaštvo poklonilo zarad svedočenja - 5,5 hektara građevinskog zemljišta na Zlatiboru, BMG štampariju na Banovom brdu, četiri kuće u Baje Piljanina i brojne stanove u Beogradu.

Zanimljivo je i to da je veštak koji je veštačio glasove za neke od optuženih izjavio da je primenjivao metodu za veštačenje koja je, kako se na sudu čulo, u vreme dok ju je on, navodno, koristio u stvari bila zaključana u ormaru njegovog kolege?

- Pretpostavljam da je sudski veštak želeo da prida značaj svome veštačenju, koristeći navodno savremene metode, ali je prevideo da se ta metoda ne može koristiti bez posebnog odobrenja koje on nije čak ni tražio. Pa, videli ste, uostalom, da su se i procesni učesnici i javnost smejali tom veštačenju.

 

Kakvo je vaše mišljenje po pitanju konačne presude?

- Ne znam šta da vam kažem. Proveo sam mnogo godina u sudu što kao sudija, što kao advokat. Prema onome što postoji u spisima predmeta, Darko Šarić bi morao biti oslobođen optužbi i pritvor bi mu morao biti ukinut odmah, a po onome što se dešavalo u ovom čudnom, jedinstvenom i decenijski dugom postupku, ne znam šta bih vam rekao, ipak ostaje mi da verujem u sud.

Cela optužnica na principu rekla-kazala

Čini li vam se da tužilac pokušava da održi optužnicu i na osnovu nekih priča rekla-kazala, a bez dokaza? Na primer slučaj „Brazil“ i 1.100 kilograma kokaina...

- Pa, cela optužnica specijalnog tužioca je na principu rekla-kazala, ne samo Brazil, bukvalno cela. Mogli ste se i sami uveriti kako on maštovito analizira telefonske razgovore, Darko je bio nervozan, vidite da govori povišenim glasom, dakle on je organizator, neka Maja, neki Milutin, neki Pedro, od svega je ispleo dosadnu priču verodostojnu možda njemu lično, ali nedostojnu institucije u kojoj se Darku Šariću sudi.

 

 

Komentari (1)

zagondzija

28.10.2018 14:23

Sloboda za Darka